Jet set

Ovakvi su bili Sinanovi posljednji dani

Ovakvi su bili Sinanovi posljednji dani
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Ovakvi su bili Sinanovi posljednji dani

Sinan Sakić bi danas proslavio svoj 67. rođendan, a uprkos preranom odlasku, njegove pjesme ga čuvaju od zaborava.

Sinan Sakić, poznat po hitovima uz koje se i veseli i plače, nije imao formalno muzičko obrazovanje, ali je svojim glasom budio najdublje emocije kod ljudi. Kada god bi stao pred publiku, pjevao je iz duše, što ga je učinilo jednim od najvoljenijih pjevača narodne muzike.

Iako nas je prerano napustio, njegove pjesme i dalje svijetle, a njegov lik ostaje upamćen po strasti prema muzici, životu i iskrenosti. Bio je uvijek otvoren, te je iskreno pričao o svojim problemima sa narkoticima, alkoholom, i izazovima unutar porodice. Njegova sposobnost da kroz pjesmu prenese bol i radost života ostavila je trajan pečat u srcima publike.

Kako su izgledali Sinanovi posljednji dani?

Sabina, Sinanova supruga, ni poslije nekoliko godina ne može se pomiriti s njegovim odlaskom u 61. godini.

Kažemo da vrijeme liječi sve, ali to nije tačno. Samo naučiš da prihvatiš da ga više nema, ali ja osjećam da je on uvijek tu, da me posmatra. Fali mi njegova ljubav, pažnja, nedostaje mi kad sjednem da ručam, kad legnem u krevet, jednostavno svuda ga osjećam. Kud god da krenem, tu su uspomene", rekla je Sabina za "Kurir".

I dalje vjeruje da je za njegovu smrt kriva nepažnja ljekara. Kao da je naslućivao kraj, zahtijevao je da napusti bolnicu na vlastitu odgovornost.

"Pokidao je sve cjevčice i tražio da ide kući. Spremili smo sve kao da je u bolnici, ljekari su svakodnevno dolazili. Umro mi je na rukama, u zagrljaju", ispričala je ona.

Planirali su liječenje u inostranstvu.

"Imali smo plan da odemo u Tursku na transplantaciju jetre. Trebalo je ja da mu je doniram. Kad smo došli iz Tuzle, tamo je preživio i kliničku smrt, otišli smo u Tajland, rekao je da će tamo da mu bude bolje. Imali smo indijskog ljekara i biljne preparate, radio je jogu, meditaciju, trudio se. Poslije je htio da ide na neke nastupe, ugovorili su mu sa Sašom Matićem, Šabanom, bio je i sam jedno pet nastupa pred smrt. Uvijek je govorio "ozdraviću". Imao je planove za turneje. U maju je zvao Baneta Obradovića da mu odredi u junu datum za Taš, a 1. juna je otišao. Ja kažem: "Bane, sine, on uopšte nije dobro", ali je htio".

Problemi oko testamenta

Sabina nije krila da je imala problema sa Sinanovom porodicom, posebno sa njegovim sinom Rašidom koji je preminuo u zatvoru.

"Apsolutno niko nije pomogao, nisam ni očekivala, jer oni za života Sinanovog nisu došli da nas obiđu. Mislim da Sinan nije dugo vremena pričao sa svojom porodicom. Kada sam se udala za njega, već su imali neke probleme. Bilo mi je momenata što se nisam znala snaći. Prvih deset dana sam izgubila 17 kilograma, samo sam sjedila i ćutala, vjerovatno sam doživela neki mentalni šok. Tako sam dvije godine, pa sam progovorila. Teško mi je što me niko nije pozvao da pita. Bilo je teških trenutaka i finansijskih gdje nisu hteli da mi pomognu. Stan koji sam mu prepisala posle njegove smrti, tom zatvoreniku (Rašidu), prodao je za 11.000 evra", istakla je Sabina, pa se nadovezala:

"Čak sam zvala i neke Sinanove kolege da mi pomognu kada je bilo teško, odbili su me. Morala sam da uzmem pare na kamatu. Samo dok se ne snađem, naravno sve sam vratila. 40 godina smo Sinan i ja bili u braku i više... Rašid, njegova djevojka imali su sastanke kako da mi oduzmu sve, Medo mi je to rekao njegov brat... Bio je prisutan... Pričali su da će zapaliti kuću, mislim da se Sinan okrenuo u grobu. I posle toga sam mu prepisala stan jer sam tako obećala. Sinan je napisao u testamentu da će me prokleti ako to uradim, ali sam eto, uradila... I nakon što je zapalio kuću prepisala sam mu stan, ali ne zato što ga se plašim. Ne plašim se ja njega, samo Boga... Da je došao, ja bih mu presudila na kapiji, jer ne postoji djelo koje on nije počinio", otkrila je Sabina za Kurir.

Sinanova vječna kuća

Grobnica pjevača Sinana Sakića svakodnevno privlači pažnju mnogih ljudi, te pvačev grob tokom nedjelje poseti na desetine ljude, ne samo iz Srbije, već iz celog sveta.

Međutim, mnogo se spekulisalo o tome zašti čuvenoj zvijezdi nije dugi podignut bio spomenik.

"Redovno obilazim Sinanovu vječnu kuću. Radila sam i nisam se smirila dok to nije urađeno baš onako, da on bude zadovoljan. Ipak, moram da priznam, imala sam u ovih pet godina periode kad sam jako bila ljuta na Sinana jer me je ostavio, pa jedno vrijeme nisam htjela da idem. Prođe neko vrijeme, pa opet krenem", kaže Sabina.

Danas, Sinanov spomenik je zaista unikat - bijeli mermer je transportovan iz Turske, jer u Srbiji nije imalo gdje da se kupi u komadu. Želeći da mu i na taj način iskaže poštovanje, Sabina je za izgradnju Sinanove vječne kuće izdvojila 20.000 evra.

A ono što nikoga ne ostavlja ravnodušnim jeste natpis na spomeniku bračnog para Sinanić.

"Ljubavi jedina, bila si i bićeš duša moje duše. Zauvek u večnosti", uklesano je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije