Jet set

Legendarni Gidra preminuo 1993. na VMA: "Dovozili mu mlade ranjenike, on im pričao viceve"

Legendarni Gidra preminuo 1993. na VMA: "Dovozili mu mlade ranjenike, on im pričao viceve"
Foto: Youtube/Printscreen | Legendarni Gidra preminuo 1993. na VMA: "Dovozili mu mlade ranjenike, on im pričao viceve"

Legendarni srpski glumac Dragomir Bojanić Gidra je na VMA 1993. godine, dok se i sam borio sa opakom bolešću i lošim prognozama, zasmijavao ranjenike, ljekare i medicinske sestre i to do posljednjeg daha.

Uz čuvene prijatelje Žiku i Milana cio region se smijao, čak je Žikina dinastija postala nevjerovatno popularna i u Moskvi, a legendarne replike i danas koriste u svakodnevom govoru i stari i mladi. Njihove filmske dogodovštine, uprkos brojnim reprizama, nikako ne mogu da dosade, već iznova mame osmijehe gledaocima. Svi glumci su mislili da je sa čuvenim Gidrom Bojanićem bilo jako teško raditi, te su se i pribojavali, a on je sve predrasude razbio. Bio je najtačniji na snimanju, uvijek spreman za šalu i kadara, a takav je ostao do posljednjeg dana.

Njegova ćerka Jelena Bojanić, prisjećajući se jednom prilikom posljednjih očevih dana, otkrila je šta se dešavalo na VMA u Beogradu sve do 11. novembra 1993. Kako su izgledali posljednji dani čuvenog Gidre? godine, kada je čuveni Gidra preminuo od raka jetre.

"U jednom povratku u Srbiju, 1993, otišla sam direktno kod njega u bolnicu. Sletela sam u Budimpeštu. Grozno vreme. Iz Budimpešte sam direktno otišla na VMA. Onkologija, četvrti sprat. U četiri ujutru je sve mračno, a na kraju hodnika na četvrtom spratu svetlo. Mi se približavamo. Ceo VMA je bio pun vojske pod oružjem. Nije izgledao kao bolnica, već kao objekat pod opsadom. Imala sam utisak da sam se vratila u neku drugu državu. Moja generacija nije bila svesna. Popnemo se i vidim kroz mrak gužvu. A oni dovoze helikopterom ranjenike, sve deca od 18, 19 godina, operišu ih, mnogi su bez nogu", rekla je Jelena Bojanić i nastavila:

Povezana vijest:

Počelo snimanje nastavka "Žikine dinastije", pogledajte ko su novi Žika i Milan

"Medicinske sestre dovoze te mlade ranjenike u kolicima do tatine bolničke sobe i Gidra im priča viceve u četiri ujutru. Znali smo da mu je kraj, sestre mu švercuju cigarete. A u njegovoj sobi dežurni lekari i ranjenici se smeju njegovim fazonima. Oni sede od jedanaest do četiri ujutru kod njega, a on ima čitav monolog, pa za svakog od njih štos. Tako je mesec dana umirao i svako veče u tih mesec dana zabavljao ranjenike”.

U jugoslovenskoj kinematografiji odigrao je više od 30 uloga, što onih glavnih što sporednih. A igrao je i van granica Jugoslavije, u Italiji pod pseudonimom Entoni Gidra. Tamo je šezdesetih godina glumio u čak desetak vestrena i akcionih filmova.

Prošle su četiri decenije od kako su snimljeni prvi kadrovi kultnog serijala filmova "Žikina dinastija", a i ove godine kao i svih prethodnih obarali su rekorde u reprizama tokom novogodišnjih praznika. Sada se snima nastavak ”Žikine dinastije”. Snimanje je počelo prije nekoliko dana sa Nikolom Kojom u glavnoj ulozi, a uz njega će se pojaviti i još velikih imena iz originalne postave.

(Kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije