Vizuelna umjetnost

Zatvoren "Art simpozijum Jahorina"

Zatvoren "Art simpozijum Jahorina"
Foto: Srna | Zatvoren "Art simpozijum Jahorina"

PALE - Na Ekonomskom fakultetu na Palama večeras je zatvorena 20. Međunarodna likovna kolonija "Art simpozijum Jahorina" na kojoj je predstavljeno više od 20 umjetničkih djela nastalih tokom osmodnevnog rada.

Osnivač i umjetnički rukovodilac "Art simpozijuma Jahorina" Lazo Savić rekao je novinarima da je zadovoljan ovogodišnjim jubilarnim Sazivom i da je publika večeras mogla vidjeti prelijepu izložbu slika i dvije skulpture.

"Mnogo sam zadovoljan urađenim djelima. Slikari su radili tehnike ulje na platnu, akvarel, akrilik, kao i umjetnička obrada kamena i drveta. Japanac je uradio skulpturu u kamenu, Makedonac skulpturu u drvetu koja se nalazi u dvorištu moje kuće, jer se zbog ogromne veličine i težine nije mogla dopremiti da je posjetioci vide", istakao je Savić.

Savić je naveo da je večerašnja izložba slika događaj koji pruža priliku za bogato kulturno iskustvo, inspiraciju i druženje sa ljubiteljima umjetnosti.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je "Art simpozijum" opravdao očekivanja, jer je 14 slikara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Sjeverne Makedonije, Srbije i Japana ostavilo kvalitetna umjetnička djela.

Jugović je pohvalio organizatora Savića jer sve radi do savršenstva i okuplja eminentne slikare koji svoja djela ostavljaju u fundusu Kolonije.

Dragan Batinić iz Biliće rekao je da već treću godinu učestvuje na Likovnoj koloniji koja je mnogo važna, te da je ove godine uradio skulpturu galerijskog formata i dvije slike ulje na platnu.

On je podsjetio da je prethodnih godina radio skulpture većih dimenzija koje se nalaze ispred Doma zdravlja Pale i Studentskog centra Pale, te da će i naredne godine biti učesnik na Međunarodnoj likovnoj koloniji.

Cilj Međunarodne likovne kolonije je promocija kulturno-umjetničkog stvaralaštva Republike Srpske i prijateljskih zemalja.

Učesnici "ART simpozijuma Jahorina", njih više od 200, bili su iz Bugarske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, ali i iz Japana, Južne Koreje, Kine, Rusije, Egipta, Indije, Italije, Španije, Slovenije, Mađarske, Češke, Holandije, Norveške, NJemačke, Francuske, Turske, Ukrajine, Irske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije