Vizuelna umjetnost

Zanimljiv i čudesan svijet neobičnih zagrebačkih muzeja

Zanimljiv i čudesan svijet neobičnih zagrebačkih muzeja
Foto: Ustupljena fotografija | Muzej novog vala

Šetate Zagrebom u potrazi za nečim malo drugačijim? Neki neobični zagrebački muzeji sadrže upravo to. Od liječenja slomljenih srca do nevjerovatnih otkrića, ove otkačene atrakcije nude sve samo ne tipičan muzejski doživljaj.

Bilo da ste ljubitelj umjetnosti, zaljubljenik u historiju ili samo volite iznenađenja, Zagreb vrvi zanimljivim muzejima koji čekaju da ih otkrijete. Pa zašto ne predahnuti od svakodnevnog i zakoračiti u nešto sasvim neočekivano?

Muzej iluzija
Muzej iluzija

Svoje putovanje započnite u Muzeju prekinutih veza, zbirci priča o ljubavi i gubitku koja topi i najhladnija srca. Kao jedan od prvih takve vrste, dobitnik prestižnih nagrada poput one Kenneth Hudson, svijetu predstavljen u The New York Timesu, ova inovacija je osvojila (slomljena) srca širom svijeta i nastavlja impresionirati svojim putujućim izložbama. Drugi pak globalni hit izokreće i stvarnost i glavu – Muzej iluzija uzdrmat će sva vaša čula. Prošetajte labirintom ogledala, prkosite gravitaciji i gledajte kako se vaši prijatelji smanjuju u ovoj nevjerovatnoj, izrazito fotogeničnoj pustolovini. 

Muzej prekinutih veza - fotografirala Sanja Bistričić
Muzej prekinutih veza - fotografirala Sanja Bistričić

Iz sanjivih iluzija zatim odlutajte u kraljevstvo slatkih snova – i to u kombinaciji s čokoladom. Pripremite se za uživanje u Muzeju čokolade te degustacijom istražite bogatu historiju ove svijetu omiljene poslastice, sve od vremena Azteka do danas. Otkrijte kako nastaje čokolada i zašto smo toliko ludi za njom. Ne zaboravite se na odlasku počastiti ručno napravljenim slasticama.

Muzej čokolade
Muzej čokolade

Kada zadovoljite svoju potrebu za slatkim, zašto ne nahraniti i maštu? Ljubitelji umjetnosti svih vrsta će otkriti brojne prilike za kreativnost širom Zagreba. Neka vas zadive karikature i stripovi svjetski poznatog hrvatskog karikaturista u Kući karikatura Oto Reisinger ili probudite i umjetnika u sebi pa dodajte vlastiti štih djelima u Muzeju nedovršene umjetnosti.

Muzej nedovršene umjetnosti
Muzej nedovršene umjetnosti

Treba li vam pak doza nostalgije, pripremite se za pravu retro atmosferu. Izvucite iz ormara stare štucne, razvalite muziku i vratite se u kultne 80-e u ne jednom, već dva muzeja posvećena prošlim vremenima.

Bilo da ste okorjeli obožavatelj rocka 80-ih ili vas samo zanima ovo buntovno razdoblje, krenite na nostalgično putovanje ispunjeno muzikom, sjećanjima i duhom nezaboravne decenije u Muzeju novog vala.

Prostor Muzeja 80-ih je rekonstrukcija svakodnevnog života zagrebačke porodice i posjetiocima nudi nevjerovatan prikaz svakodnevnog života, mode i tehnologije osamdesetih godina prošlog vijeka. Ovdje možete doslovce dotaknuti prošlost – sve je u neonskim bojama, posvuda su kasete, a stare igraće konzole izazivaju tešku nostalgiju za 80-ima. Pravi "De ja vu" na novi način.

Čini se da u Zagrebu nema nedopuštenih ili prejednostavnih muzejskih eksponata. Tako je čak i mamurluk dobio vlastiti muzej. Prepun je zabavnih izložaka i svima poznatih priča o tom teškom jutru poslije. Isprobajte pijani pikado za besplatan ulaz i pripremite se za pustolovinu punu smijeha, samo ovaj put bez glavobolje. 

Muzej mamurluka
Muzej mamurluka

I to nije sve sa spiska čudnovatih muzeja! Od gljiva, novca, kanabisa i kravata pa sve do selfija, neobični zagrebački muzeji čine i ono najobičnije neobičnim. Bilo da su ludo inspirativni ili čudesno uvrnuti, oni su beskrajna riznica zabave, učenja i smijeha do suza. Stoga oslobodite štrebera u sebi, pustite znatiželji na volju i kao nikad prije doživite taj razigrani zagrebački duh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije