Vizuelna umjetnost

Umjetnički polukrug u Trebinju opčinio posjetioce

Umjetnički polukrug u Trebinju opčinio posjetioce
Foto: Vesna Duka | Umjetnički polukrug u Trebinju opčinio posjetioce

TREBINJE - Tradicionalnom, jedanaestom po redu godišnjom izložbom na Trgu slobode u Trebinju, Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine "Milorad Ćorović" obilježilo je deset godina postojanja i rada.

U pitanju je, kako je kazala Nina Lojović Milinić, predsjednica ovog udruženja, izložba koja je koncipirana kao i svih prethodnih godina, polukružno poredani radovi 15 autora koji su urađeni različitim tehnikama, od akvarela, preko ulja, pa sve do skulptura, i svako od njih se predstavio sa po dva rada.

"Naša namjera je bila, kao i svake godine - da predstavimo sve ono što smo uradili u toj godini, a na kraju se ispostavi da dobar dio svega i prodamo, jer veliki broj posjetilaca izložbe, od domaćeg stanovništva do turista, uđu u ovaj naš umjetnički polukrug koji ih jednostavno opčini i uvijek se proda dio izloženih radova", kazala je Lojović Milinić.

Da je i ove godine postignut prvenstveni cilj izložbe, a to je promocija i Udruženja i članova, potvrdila je i Tatjana Topalović, jedan od osnivača Udruženja, istakavši da je u proteklih deset godina od malog kruga umjetnika koji se tada sakupio danas u istočnoj Hercegovini stvoreno ozbiljno društvo umjetnika, u kojem su i zreliji, ali i novi umjetnici.

"To je i bio naš cilj, da se družimo, da zajedno izlažemo, razmjenjujemo iskustva i jednostavno sagledamo gdje smo trenutno i u odnosu na okruženje, ali i koliko smo mi lično napredovali, njegujući pri tome i umjetničko nasljeđe ovoga kraja i samog profesora Mileta Ćorovića, čije ime Udruženje sa ponosom nosi. I sam grad danas je bogatiji za jednu ozbiljnu kulturnu manifestaciju, jer i gradu to treba, ali i umjetnost jednostavno treba da se nametne", kazala je Topalovićeva. 

Mlada umjetnica iz Nevesinja Angelina Vukosav novi je član ULUIH "Milorad Ćorović" i na izložbi se predstavila sa svoja dva rada, izlažući prvi put na kolektivnoj izložbi ovog udruženja, iako je do sada imala petnaestak samostalnih.

"Bile su to izložbe u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, ali mi je ova, iako kolektivna, posebno draga, ostvarena sa ljudima koji su mi dosta slični, jer ja volim umjetnost, ja živim za umjetnost i sve što mi je drago vezano je za umjetnost, što me je i dovelo i u ovo udruženje, koje nosi ime osnivača Akademije koju sam i sama pohađala, iako nisam imala tu čast da mi on bude i profesor", kazala je Angelina, koja se predstavila pejzažima Vojvodine.

Izložbu je otvorila načelnica Odjeljenja za kulturu grada Trebinja Slađana Skočajić, istakavši da je ova izložba Udruženja "Milorad Ćorović" dio Trebinjskog kulturnog ljeta.

"Ovo udruženje je otvorenog tipa jer oni primaju i one umjetnike koji nisu završili akademije, primaju amatere, odnosno ljubitelje likovne umjetnosti, iako su osovina svega akademski slikari koji su završili studije u našem gradu i nama je zadovoljstvo što ih pratimo, a oni su iz godine u godinu sve respektabilniji i svake godine imaju i nove članove”, kazala je Skočajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije