Vizuelna umjetnost

U duhu feminizma: 32. Memorijal Nadežde Petrović omaž Sonji Savić

U duhu feminizma: 32. Memorijal Nadežde Petrović omaž Sonji Savić
Foto: Ustupljena fotografija/Umetnička galerija Nadežda Petrović | U duhu feminizma: 32. Memorijal Nadežde Petrović omaž Sonji Savić

ČAČAK - Svečano otvaranje 32. Memorijala Nadežde Petrović pod nazivom "Memorijal Sonja S.", u selekciji Zdenke Badovinac, biće održano 21. septembra u 13 časova u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku.

Kako je saopšteno iz Umetničke galerije "Nadežda Petrović", naziv 32. izdanja Memorijala Nadežde Petrović "Memorijal Sonja S." odnosi se na dvije značajne žene rođene u Čačku, ključne umjetnice u svojoj oblasti u istoriji Jugoslavije.

"Prva je Nadežda Petrović (1873 - 1915), jedna od najznačajnijih ekspresonista, impresionista i fovista iz regiona, a druga je legendarna glumica Sonja Savić (1961 - 2008). Obe su bile ne samo izuzetne umetnice, već i društveno aktivne žene i feministkinje", navedeno je u saopštenju.

Sam naziv, koji se odnosi na glumicu Sonju Savić, kako je pojašnjeno dalje, nema mnogo veze sa njom kao konkretnom osobom.

"Ona je predstavljena imenom, ali je njeno prezime napisano skraćeno. Dakle, njeno ime u nazivu izložbe služi samo kao metafora za ulogu koja definiše okvir ovog koncepta. Spominjanje dve heroine u nazivu izložbe samo po sebi sugeriše feministički pristup njenom konceptu. U našem slučaju, feministička kritika služi ne samo za predstavljanje specifičnih uslova za žene, već i kao sredstvo za povezivanje različitih minornih pozicija", navedeno je u nastavku.

Zdenka Badovinac je kustoskinja i autorka, a od 1993. do 2020. godine bila je i direktorka Moderne galerije u Ljubljani, koja je od 2011. podijeljena na dvije cjeline na dvije lokacije - Muzej moderne umetnosti i Muzej savremene umetnosti Metelkova.

Od 2022. do 2023. godine bila je direktorka Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a trenutno radi kao nezavisni kustos, autor i međunarodni konsultant.

Memorijal Nadežde Petrović trajaće do 5. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije