Vizuelna umjetnost

U Trebinju otvorena godišnja izložba "Foto BiH"

U Trebinju otvorena godišnja izložba "Foto BiH"
Foto: Vesna Duka | U Trebinju otvorena godišnja izložba Foto BiH

TREBINJE - U Muzeju Hercegovine u Trebinju je otvorena tradicionalna Godišnja izložba najboljih radova bosanskohercrgovačkih fotografa – "Foto BiH 2024.", na kojoj je fotografija Banjalučanina Vladimira Tadića osvojila prvu nagradu za monohrom fotografiju, dok je najbolji u kolor fotografiji proglašen Damir Boras.

U kolor fotografiji je drugo mjesto pripalo Trebinjki Marijani Miletić Hajrović, a treća Milki Risović, dok je kod monohroma drugo mjesto pripalo Stanislavu Ljakiću, a treće Dinu Hadžiderviševiću, s tim da je dobar dio fotografija i pohvaljen.

Napominjući da je u pitanju respektabilna izložba koju svake godine organizuje Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, Slavenko Vukasović, izvršni direktor Foto kino kluba Trebinje koji organizuje ovou svečanost, pojasnio je da je ove godine na konkurs prijavljeno više učesnika nego prethodnih godina, odnisni 53 autora sa 450 ,od čega su  selektovane 73 kolor i 74 monohrom fotografije.

“Nagrade nisu materijalnog karaktera, ali rfotografi koji se bave umjetničkom fotografijom na ovakvim i sličnim izložbama sakupljaju bodove, na osnovu kojih dobijaju zvanja u fotografskoj struci u smislu majstora fotofrafije, kandidata za majstora, prvu, drugu i treću klasu, tako da je ova izložba jako prestižna”, pojasnio je Vukasović.

Nagrađena Trebinjka Marijana Miletić Hajrović je bila presretna što je drugim mjestom ocijenjen njen rad “Metafizika identiteta”, u kome se, kako kaže, bavila fotografskim istraživanjem.

“Ja se uglavnom bavim konceptualnom umjetnošću i iza većine mojih radova stoji jedna sadržajna ideja i koncept, sa dubljim smislom koji prolazi kroz slojevit proces rada, tako da i ova moja fotografija simbolizuje slojevitost ljudske ličnosti i unutrašnji konflikt sa spoljašnošću”, kazala je ona.

Izložbu je otvorila Slađana Skoćajić, načelnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja, istakavši da će gradska uprava i ubuduće podržavati ovu vrstu umjetnosti i ovakve izložbe koje se organizuju u gradu, najavivši da će iduće godine grad finansirati dolazak svih nagrađenih umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine u Trebinje na izložbu.

“Inspiracije u gradu Trebinju fotografima i uopšte umjetnicima ne nedostaje, počev od toga da se umjetnici pogledaju u ogledalu, što najbolje prezentuje naša Marijana koja, osim što prelijepo fotografiše – tako i izgleda, ali je grad prepun i drugih ljepota koje su ovjekovječili brojni umjetnici i to će raditi i ubuduće”, kazala je Skočajić.

Na izložbi su prikazane najbolje umjetničke fotografije u BiH za ovu godinu, a selektor je bio Trebinjac Radoje Elez, kandidat za majstora fotografije u Asocijaciji za umjetničku fotografiju BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije