Vizuelna umjetnost

"Progoneee me tvoje oči" u MSU RS : Tadija Janičić ogolio licemjerno društvo

"Progoneee me tvoje oči" u MSU RS : Tadija Janičić ogolio licemjerno društvo
Foto: Nemanja Mićević | "Progoneee me tvoje oči" u MSU RS : Tadija Janičić ogolio licemjerno društvo

BANJALUKA - Izložba radova "Progoneee me tvoje oči", akademskog slikara Tadije Janičića, koja je realizovana u saradnji Narodnog muzeja Crne Gore i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS), otvorena je u četvrtak u 20 časova u Banjaluci.

Ovu netipičnu izložbu otvorio je istoričar Zoran Pejašinović, koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora MSU RS.

"Naglasio bih da umjetnik kroz ova svoja, večeras prikazana, društveno angažovana djela svijet vidi u nevjerici, razrogačenih, zakrvavljenih očiju i u njemu sve nelogičnosti u vremenu u kojem živi i stvara.  Umjetnik iskreno, bez straha, bojazni, pristupa onome što ga okružuje i na njegov prepoznatljivo duhovit način, govoreći kroz svoje radove, dijeli svoju, a i našu stvarnost sa drugima, velikodušno", kazao je Pejašinović.

Kustoskinja Ljiljana Karadžić je dodala da je Tadija Janičić autsajder i visoko kotiran umjetnik, te da ne teži tome da bude viđen u visokom umjetničkom establišmentu i jasno pokazuje tu svoju nezainteresovanost.

"Njegovo ime je izuzetno prepoznatljivo i u klasičnim slikarskim krugovima, ali i u prostoru koji daje najnovije, moderno doba. Teme kojima se bavi, način slikanja i vrijeme u kojem živi čine umjetnikovo ime izuzetno prepoznatljivim, kako među onima koji žive umjetnost, tako i među onima koji o njoj ne znaju mnogo, ali ih privlači ono što vide", pojasnila je Karadžićeva.

Ona je navela da Tadija stvara intrigantne tenzije između forme i sadržaja, kompleksne relacije između malog i velikog čovjeka, te ogoljava licemjerno društvo i istine koje ono živi, a koje nisu njegove.

"Stvarnost, sveopšti disbalans koji je oko njega, poput voajera pretvara u umjetnička djela koristeći grotesku, paradoks, ironiju, autoironiju. Prozaična svakodnevica u njegovim radovima je na prvu urnebesno duhovita, zabavna, ali samo na prvu", izjavila je kustoskinja Karadžić.

Dodala je da su lajtmotiv, koji se proteže nestidljivo i hrabro, drske, razrogačene, iskolačene oči koje zure, prate posmatrača i stvaraju nelagodu.

Prisutnima su se obratili direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan i direktorica MSU RS Sarita Vujković, koji su se osvrnuli na važnost saradnje ovih dviju institucija, koja za rezultat ima ovu izložbu.

"Saradnja između MSU RS i Narodnog muzeja već postoji, ali nakon potpisanog sporazuma odlučili smo da u ovoj godini zajedničkim snagama realizujemo izložbu 'Progoneee me tvoje oči'. Na njoj je prikazan Tadijin umjetnički rad unazad deset godina. Izložba je komunikativna, zanimljiva i tjera nas da razmišljamo o svakodnevici, ali i o društvenim i političkim kontekstima. On je umjetnik koji se jednako dobro 'igra' i slikom i riječju, koliko su mu važne riječi i nazivi radova vidjećete na samoj izložbi", rekao je Ćalasan.

Na izložbi su predstavljene slike, crteži, reljefi, skulpture i objekti kroz koje se umjetnik bavi preispitivanjem kompleksnih relacija savremenog društva i života malog, marginalnog čovjeka.

"Saradnja institucija regiona je zaista jako važna jer na taj način podstičemo kulturni razvoj i kulturnu komunikaciju između naših institucija. Ova izložba je primjer na koji način uspostavljamo razumijevanje publike za savremenu umjetnost, ali i pružamo priliku umjetnicima mlađe generacije da pokažu svoje viđenje svijeta", zaključila je Vujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije