Vizuelna umjetnost

U Banjaluci otvoren Međunarodni salon stripa

U Banjaluci otvoren Međunarodni salon stripa
Foto: Ustupljena fotografija | U Banjaluci otvoren Međunarodni salon stripa

BANJALUKA - U Banjaluci je večeras svečano otvoren Međunarodni salon stripa "Deveta dimenzija" na kojem učestvuju Vilijam Simpson, svjetski poznati storiborder serije "Igra prijestola", te strip crtač i francuski umjetnik Tristan Lagranž, umjetničkog imena Tristun.

Salon će trajati do nedjelje, 13. oktobra u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, gdje će, između ostalog, ponuditi školu stripa i strip radionicu sa najmlađima, kao i predstavljanje brojnih izložbi i novih izdanja.

Simpson je rođen u Sjevernoj Irskoj, a više od 17 godina radio je na kultnim stripovima najvećih svjetskih izdavačkih kuća, kao što su "Marvel", "Di-Si" i "2000AD". Crtao je Betmena, transformerse, Helblejzera, Sudiju Dreda, Osmog putnika, Indijanu DŽonsa i druge naslove.

U okviru Salona za sutra su predviđeni - berza stripova, kao i škola stripa sa najmlađima koju vode članovi Udruženja strip autora i obožavalaca stripa "Deveta dimenzija" iz Banjaluke.

Predviđeno je predstavljanje Simpsona i Tristuna, izložbi Milorada Vicanovića Maze, Milana Mladića, Borislava Maljenovića, Jovana Bratića i Gorana Lojpura, kao i novih izdanja "Devete dimenzije" - 12. broja strip magazina "Parabelum", te strip albuma "Član dva".

Za nedjelju je predviđena berza stripa, strip radionica sa najmlađima i zatvaranje salona.

U okviru salona stripa biće predstavljene tradicionalna izložba domaćih autora "5. izložba stripa Srpske", zatim izložba "Svijet u oblacima" – Francuska i Srbija/veze kroz strip, potom Simpsonova izložba storiborda "Igra prijestola", Tristunova izložba strip tabli i ilustracija, te izložba strip tabli iz stripa "Član dva" Jiržija Šimačeka i Jana Lastomirskog.

Najavljena je i izložba tabli iz strip albuma "Srebrna muza Kazati" Vane Vinči iz Italije, izložba tabli iz strip trilogije "Luftbaluns" Maza /Peko/ Fernandez, izložba objavljenih stripova strip magazina "Parabelum" broj 12, zatim "Ilustracije, table, skice..." Borislava Maljenovića iz Doboja, "Iz Mikijeve strip radionice" Milana Mladića iz Istočnog Sarajeva.

Takođe, predviđena je i izložba tabli iz strip albuma "Tetovirani oblaci" Jovana Bratića i Gorana Lojpura, te izložba radova polaznika Škole stripa "Kunova".

Ulaz za sve dane festivala, koji se održava u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, je besplatan, kao i strip radionice. Salon će trajati do nedjelje, 13. oktobra, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije