Vizuelna umjetnost

Trebinje i Mostar se ponovo okreću jedan drugome

Trebinje i Mostar se ponovo okreću jedan drugome
Foto: Vesna Duka | Trebinje i Mostar se ponovo okreću jedan drugome

TREBINJE - U Muzeju Hercegovine u Trebinju je otvorena izložba plakata "Kulturna baština institucija Hercegovine u dokumentima Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije (1955-1965)".

Ovom se saradnjom, prema riječima Amira Kadribegovića, direktora Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona, obnavlja saradnja između Mostara i Trebinja u domenu razmjene kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

"Izložba predstavlja jedan od devet događaja kojim Arhiv obilježava veliki jubilej, 70 godina rada i postojanja, a ono što je za nju posebno interesantno jeste to da je ovo prva izložba koju Arhiv HNK/Ž organizuje izvan Mostara", kazao je Kadribegović.

On napominje da kroz ovu izložbu u Arhivu iskazuju zahvalnost i poštovanje prema brojnim institucijama kulture u Hercegovini koje su posljednjih 60 godina svojim radom oplemenile ove prostore, te da se njome Mostar i Trebinje ponovo kulturno okreću jedan drugome.

"Izložba predstavlja trag i sjećanje da su na prostoru Hercegovine organizovane brojne kulturne manifestacije od 1955. do 1965. godine, pa je, između ostalog, 1956. u  Narodnom pozorištu u Mostaru organizovan koncert povodom 200 godina od rođenja Mocarta, Lutkarsko kazalište u Mostaru je u to vrijeme izvodilo repertoar jako sličan današnjem i tako dalje", naveo je dalje Kadribegović, podsjetivši da je Mostar, kao tadašnje sjedište Hercegovine, imao i najveći broj kulturnih sadržaja, ali su i  druge hercegovačke opštine radile jako kvalitetan i dobar posao.

Ivana Grujić, direktorica Muzeja Hercegovine u Trebinju, kaže da Trebinje danas, iako mnogo manji grad, ima veći broj događaja i možda čak i značajnije izložbe, ali da su to svakako dva značajna hercegovačka kulturna središta.

"Izložba je interesantna jer prikazuje kako se odvijao kulturni život u zemljama bivše Jugoslavije, a Mostar je tada bio jedno od glavnih kulturnih središta te zemlje, što možemo vidjeti i sa plakata - da su se organizovale igranke, izložbe, promocije, ali vidimo i kako je izgledao dizajn u tom vremenu", kazala je Grujićeva, napominjući da ovo prvo poslijeratno gostovanje u Trebinju znači  početak dobre saradnje.

Slađana Skočajić, načelnica gradskog Odjeljenja za kulturu, istakla je da se Gradska uprava, uz pomoć kulturnih institucija, trudi da u Trebinje dolaze samo najbolji umjetnici i najbolji kulturni sadržaji, kakvom smatra i ovu izložbu.

Izložba se realizuje u organizaciji Arhiva HNK/Ž, u saradnji sa Muzejom Hercegovine, a trebinjska publika je može pogledati narednih deset dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije