Vizuelna umjetnost

Svečano otkriven spomenik "Beli anđeo"

Svečano otkriven spomenik "Beli anđeo"
Foto: Srna | Svečano otkriven spomenik "Beli anđeo"

ISTOČNO SARAJEVO - U Memorijalnom kompleksu u Istočnom Novom Sarajevo svečano je otkriven spomenik "Beli anđeo", a u toku je osveštanje kojem činodejstvuje Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Spomenik su otkrili gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnik opptine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić u prisustvu velikog broja gostiju i zvanica Istočnog Sarajeva.

Inicijativu za izgradnju Memorijalnog kompleksa posvećenog stradalim srpskim civilima Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku pokrenuo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Memorijalni kompleks čini jedinstven prostor u čijem središtu se nalazi skulptura Belog anđela uzdignuta na plato koji podsjeća na kameno guvno kao simbol zborišta, okupljanja i zajedništva.

Dodatne akcente kompleksa čine tri manja kružna platoa sa bronzanim reljefima na kojima su predstavljene tri pravoslavne svetinje - Stara crkva na Baščaršiji, Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice i Crkva Svetog Preobraženja na Pofalićima, kao i informacioni digitalni paneli sa podacima o stradalim srpskim civilima.

Istraživanje i evidentiranje civilnih žrtava zločina, gradonačelnik je povjerio stručnom timu koji predvodi direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.

Stručni tim je do sada prikupio podatke o oko 10.000 stradalih srpskih civila u Sarajevu i Sarajevsko-romanijskoj regiji u tri rata tokom 20. vijeka, ali taj broj nije konačan, s obzirom na to da je riječ o dugotrajnom procesu koji će biti nastavljen i u narednim godinama, istaknuto je u saopštenju.

Program povodom otkrivanja i osveštanja spomenika svojim nastupom obogatiće A kapela sastav koji se bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike "Srbski pravoslavni pojci", guslar Dušan Pejić i pjesnik Ognjen Kandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije