Vizuelna umjetnost

Spomeničko nasljeđe Beograda oduševilo trebinjsku publiku

Spomeničko nasljeđe Beograda oduševilo trebinjsku publiku
Foto: ves | Spomeničko nasljeđe Beograda oduševilo trebinjsku publiku

TREBINJE - Bogata istorija i najvažniji spomenici Beograda, od sredine devetnaestog vijeka do današnjih dana, oduševili su posjetioce Muzeja Hercegovine u Trebinju, gdje je otvorena izložba i emitovan film pod nazivom "Spomeničko nasleđe na užoj teritoriji Beograda (1847-2023)".

Slavica Stefanović, autor projekta, kaže da je u filmu prikazano 70 spomenika, posvećenih duhovnicima, vladarima, borcima, herojima, naučnicima i umjetnicima.

"Oni nam pokazuju naš državni, nacionalni i istorijski identitet, jer spomenici informišu javnost o vremenu u kojem su živele te ličnosti, kao i o umetnicima koji su ih stvarali”, kazala je Stefanovićeva, pojasnivši da u filmu govori 20 eminentnih stručnjaka.

Ona napominje da je jedan aspekt prikaza kulturološki i predstavlja apsolviranje jedne umjetničke predstave, o vrijednosti javnih spomenika na području grada Beograda, dok sa druge strane realizovani projekat ima i edukativnu vrijednost.

"Period kojim se film bavi je od 1847. do 2023, kada smo snimili posljednji spomenik i time zaokružili projekat, a to je spomenik posvećen đeneralu Božidaru Boži Jankoviću, koji je poveo svoju vojsku 1912. godine, ušao u Prištinu i postavio granični kamen. Svi spomenici su priča za sebe i preporučujem svima da pogledaju film", rekla je Stefanovićeva.

Branko Vukomanović iz Udruženja "Čuvari ognjišta", koje je producent ovog projekta, objašnjava da je ovo, u stvari, samo prvi dio njihovog projekta, s obzirom na to da je spomeničko nasljeđe Beograda mnogo veće.

Napomenuvši da već u 19. vijeku Srbija podiže spomenike, da je knez Miloš kupovao skulpture kako bi oplemenio parkove koje je gradio i urbanistički razvijajući Beograd, on dodaje da vjeruje da će i izložba i film, koji je, osim na srpskom, napravljen i na ruskom, engleskom i kineskom jeziku, posjetiti i Banjaluku, a osnovna ideja je da se film prikaže kroz televizijsko emitovanje, u epizodama od pola sata.

Radivoje Janjić, predsjednik Udruženja "Čuvari ognjišta", kaže da je u filmu prikazano trenutno stanje spomenika u Beogradu, te da svi nose neku poruku.

"Mi nismo ulazili u političku pozadinu, odnosno da li ti spomenici zaslužuju da budu tu gde jesu. Sigurno da ima spomenika koji ne zaslužuju da budu u Beogradu, a jedan od njih je spomenik Moši Pijade koji se nalazi u centru, ali mislim da bi trebalo napraviti 'park zabluda', gde bismo postavili sve te spomenike, uz objašnjenje zašto su tu, jer nismo za to da se takvi spomenici unište, s obzirom na to da su oni slika jednog vremena",  dodao je Janjić.

Izložbu i projekciju filma "Spomeničko nasleđe na užoj teritoriji Beograda (1847-2023)" organizovali su Udruženje građana "Čuvari ognjišta" i Muzej Hercegovine u Trebinju, a realizaciju ovog projekta je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije