Vizuelna umjetnost

Sonja Grozdanić za "Nezavisne": Kroz slike pokušavam da uhvatim duh ženske suštine

Sonja Grozdanić za "Nezavisne": Kroz slike pokušavam da uhvatim duh ženske suštine
Foto: Ustupljena fotografija/Privatna arhiva | Sonja Grozdanić za "Nezavisne": Kroz slike pokušavam da uhvatim duh ženske suštine

Sonja Grozdanić banjalučka je slikarka čija bi izložba pod nazivom "Sve boje žene" trebalo da bude otvorena večeras sa početkom u 19 časova u Domu omladine u Banjaluci.

Rođena u Banjaluci 1977. godine, Grozdanićeva je diplomirani ekonomista, zaposlena u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske, a slikarstvom se bavi od ranog djetinjstva.

Prvu samostalnu izložbu imala je 1989. godine u Domu kulture u Banjaluci, današnjem Banskom dvoru.

"Kroz svoje slike pokušavam da uhvatim duh ženske suštine u svim njenim oblicima, bojama i tonovima. Posmatrajući lica žena na mojim platnima, nadahnuta sam njihovom snagom, nježnošću i unutrašnjim svijetom koji se ogleda kroz svaku liniju i svaki odsjaj boje. Svaka slika na ovoj izložbi nosi dio mene, dio mog vlastitog života i iskustava. Kroz svaki potez kista, trudila sam se da dočaram različite aspekte ženske ljepote - od smijeha i radosti, do tuge i dubine osjećanja", kazala je Grozdanićeva o izložbi povodom koje je govorila za "Nezavisne".

NN: Na plakatu za izložbu "Sve boje žene" stoji Vaša replika "Djevojke sa bisernom minđušom". S tim u vezi, koji slikarski periodi i koji umjetnici Vas inspirišu?

GROZDANIĆ: Čitajući knjigu "Djevojka sa bisernom minđušom" koju je napisala Trejsi Ševalije, dobila sam ideju da naslikam repliku, ali u nekim veselim tonovima. Jan Vermer bio je poznat po slici "Djevojka sa bisernom minđušom", iako je poznato da je naslikao vrlo malo slika. Pored Jana Vermera, vječita inspiracija mi je Klod Mone i njegovi "Lokvanji", potom "Zvjezdana noć" Vinsenta van Goga. Među njegovim najpoznatijim slikama su i "Suncokreti", a tu su i drugi poznati slikari.

NN: Kazali ste da izložba predstavlja Vaše iskreno posvećenje i ljubav prema ženskoj ljepoti, snagama i emocijama koje žene definišu kao jedinstvena bića. Kako biste definisali ženu 21. vijeka, ako je to uopšte moguće, da li joj je potrebna veća snaga nego ikada kroz istoriju ili je u privilegovanom položaju u odnosu na svoje pretkinje?

GROZDANIĆ: Smatram da svaka žena na ovom svijetu ima nešto posebno u sebi što mene inspiriše da to prenesem na platno. Nekada su žene bile domaćice, majke i bile su podređene muškarcima. One su danas snažne, zaposlene majke koje uspješno prilagođavaju svoje obaveze sa poslom, porodicom i domaćinstvom. Želim da ova izložba bude prilika da zajedno proslavimo žensku snagu i kreativnost koja nas okružuje svakodnevno.

NN: Ko su žene na Vašim portretima, da li su to imaginarne ili konkretne osobe?

GROZDANIĆ: Žene na mojim platnima su imaginarne. Svaka slika na ovoj izložbi nosi dio mene, dio mog života i dio inspirativnih žena iz moje okoline. Trudila sam se da dočaram aspekte ženske ljepote, smijeh, radost, tugu i dubine osjećanja.

NN: Koje slikarske tehnike su Vam najdraže?

GROZDANIĆ: Tehnika koju najčešće koristim je ulje na platnu, koju ujedno i najviše volim. Sve slike koje su prikazane na izložbi su rađene tom tehnikom. Naravno, pored ulja na platnu ne smijem izostaviti ni grafitnu olovku, koja je zabilježila moj početak slikarstva.

NN: Da li je izložba prodajnog karaktera?

GROZDANIĆ: Ideja o izložbi je prvenstveno nastala kako bih prikazala ljepotu, nježnost, ljubav i snagu žene kroz umjetnost. Naravno da bih bila počastvovana kada bih vidjela svoj rad u toplini tuđeg doma.

NN: Svojevremeno Vam je bio mentor Mišo Pećarić, izdanak čuvene banjalučke slikarske porodice. Kako pamtite iskustvo rada sa Pećarićem?

GROZDANIĆ: U želji da unaprijedim svoje slikarsko umijeće, otišla sam u Atelijer Pećarić, gdje sam pod mentorstvom talentovanog slikara Miše Pećarića usavršila svoje vještine. Mišo je nesebično dijelio svoje znanje i iskustvo sa mnom, pomažući mi da razvijem svoj jedinstveni umjetnički izraz. Samim tim Mišo je zaslužan za sve što sam postigla do danas i nadam se da će tako biti i u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije