Vizuelna umjetnost

Sarita Vujković: Veza između umjetnosti i sporta izuzetno duboka i složena

Sarita Vujković: Veza između umjetnosti i sporta izuzetno duboka i složena
Foto: Ustupljena fotografija | Sarita Vujković: Veza između umjetnosti i sporta izuzetno duboka i složena

​Izložba "Sport u umetnosti. Umetnost sporta" nedavno je otvorena u Parizu u Kulturnom centru Srbije, a nastala je kao rezultat saradnje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i muzeja iz Srbije - Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije.

Na izložbi su predstavljena 44 umjetnička djela iz ovih institucija, nastala u periodu od 1858. do 2018. godine, koja svjedoče o učešću srpskih i jugoslovenskih sportista na pređašnjim Olimpijskim igrama. 

Važnost ove izložbe jeste u tome što je ona na ovaj način uspjela da prikaže umjetnost i umjetnike jednog vremena na potpuno drugačiji način. 

Izložba je za sve one koje se nađu u Parizu otvorena do 20. jula 2024. godine, pružajući jedinstven uvid u ovu neobičnu simbiozu - umjetnost i sport. 

Više o postavci za "Nezavisne" govorila je Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koja je prisustvovala otvaranju izložbe u glavnom gradu Francuske. 

NN: Kako je došlo do ideje da se pripremi ovakav jedan umjetnički projekat, te da se umjetnost poveže sa sportom?

VUJKOVIĆ: Izložba "Sport u umetnosti. Umetnost sporta" povezala je muzejske institucije Republike Srpske i Republike Srbije u jedinstvenom trenutku održavanja Olimpijskih igara u Parizu, da inovativnim muzeološkim pristupom predstave temu sporta kao umjetničku inspiraciju. Izdvajajući čuvenu sliku Stevana Todorovića "Prvo srpsko gimnastičko društvo" iz 1858. godine kao polaznu tačku i prvi prikaz sporta u novijoj srpskoj umjetnosti, koja je za ovu priliku osavremenjena i oživljena digitalnim prikazom kroz medij savremenih tehnologija. Svaka od institucija je dala svoj doprinos ovom umjetničkom projektu na način da je pažljivo birala djela iz svojih kolekcija, tako da na izložbi imamo predstavljena djela Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Ivana Tabakovića, Ivana Radovića, Petra Omčikusa, Bojana Bema, Dušana Todorovića, Uroša Ćurića. Ovom izboru pridružena su i djela Endija Vorhola, Henrija Mura, Saja Tvomblija, Mikelanđela Pistoleta, Gotfrida Helivajna i Džejmsa Rozenkvista iz legendarne mape "Art and Sports" Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, koja  obuhvata 16 umjetničkih radova svjetski priznatih umjetnika.

NN: Riječ je o velikim i priznatim imenima. Na koji način ste uspjeli da kroz različite teme sporta ujedinite umjetnike na ovoj neobičnoj postavci?

VUJKOVIĆ: U fokusu odabranih umjetničkih djela su kolektivni i pojedinačni sportovi, izdvajaju se: tenis, fudbal, atletika, vodeni sportovi, i samo su neki od načina na koje se sport može pojaviti u umjetnosti. Zbog toga je važno naglasiti da su naši umjetnici često koristili sport kao platformu za istraživanje šireg spektra tema, uključujući identitet, društvo, politiku i ljudsku psihu. Izabrana djela govore o vezi između umjetnosti i sporta kao inspiraciji koja je izuzetno duboka i složena, obuhvata širok spektar ekspresija pokreta, emocija i priča, simboliku i metafore, inovacije i eksperiment, koji su duboko utkani u srpski identitet i kulturu. Može se reći da su djela srpskih umjetnika koja su inspirisana sportom često povezana sa identitetom i kulturom određenog mjesta ili zajednice, umjetnici koji istražuju ove teme kroz svoje radove percipiraju sport i njegov uticaj na način na koji ljudi sagledavaju sebe i druge, ali i razvijaju različite društvene odnose.

NN: Kod nas je vrlo važan sport. Da li nam je tako važna i umjetnost, i da li je zapravo ova izložba pokazala da i jedno i drugo stoji na visokoj poziciji u našem društvu?

VUJKOVIĆ: Sport je važan dio srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta, na čije formiranje su uticali impresivni uspjesi srpskih sportista, osvjedočeni u individualnim sportovima poput tenisa ili timskim sportovima kao što su košarka, vaterpolo, odbojka i fudbal. Ove sportove prati posebna nacionalna strast prema sportu koja je uticala na formiranje nacionalnog ponosa i zajedništva kako u zemlji tako i u inostranstvu, a predstavlja važnu ulogu u oblikovanju kolektivne svesti i identiteta srpskog naroda. Upravo su važni elementi koji su uticali da umjetnost i sport budu usko povezani u savremenom umjetničkom kontekstu, pružajući umjetnicima priliku da istraže različite aspekte ljudskog iskustva kroz različite perspektive i medije, doprinoseći bogatstvu i raznolikosti savremene umjetničke scene.

NN: Izložba nam pokazuje da su sport i umjetnost zapravo vrlo povezani?

VUJKOVIĆ: Upravo tako, sport i umjetnost nisu samo aktivnosti koje se odvijaju unutar granica, već imaju duboko složen uticaj na društvo i društvenu interakciju, podstiču zajedništvo, dijalog i inkluziju, te oblikuju identitet i kulturu zajednice. Zato slobodno možemo reći da umjetnost i sport nisu samo aktivnosti već načini života. Oni oblikuju naše identitete, inspirišu nas da sanjamo i ostvarujemo svoje ciljeve, doprinoseći bogatstvu ljudske kulture i društva. U konačnici, ova izložba govori o vezama između umjetnosti i sporta koje su vrlo plodne i inspirativne za umjetnike širom svijeta, omogućavaju im da istražuju različite aspekte ljudskog iskustva kroz različite perspektive i medije. Duh olimpijskog pokreta pod motom Citius, altius, fortius ovog trenutka motiviše Pariz da okupi svijet na 33. Olimpijskim igrama, kako bi se proslavila snaga ljudskog duha i kroz sport promovisali ideali mira i solidarnosti. Svim sportistima želimo uspjeh i pobjedu, neka ih inspiriše moto Olimpijskih igara i da, dok stoje na svjetskoj pozornici, budu svjesni da promovišu svoju zemlju predstavljajući svoje snove, strast i predanost, da budu ponosni jer su već pobjednici, bez obzira na ishod. 

NN: Izložba će gostovati i u MSU RS?

VUJKOVIĆ: Cjelokupni vizuelni identitet izložbe je osmislio dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević, koji predstavlja dodatni doprinos naše institucije. Posebno je važno naglasiti da će ova vrlo značajna izložba tokom jeseni biti postavljena u Banjaluci u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, gdje će građani Republike Srpske imati priliku da pogledaju i upoznaju se sa ovom vrstom umjetničkog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije