Vizuelna umjetnost

"Počimalja": Samostalna izložba radova Lale Raščić u Zemaljskom muzeju BiH

"Počimalja": Samostalna izložba radova Lale Raščić u Zemaljskom muzeju BiH
Foto: Facebook/Zemljaski muzej Bosne i Hercegovine | "Počimalja": Samostalna izložba radova Lale Raščić u Zemaljskom muzeju BiH

SARAJEVO - Samostalna izložba radova pod nazivom "Počimalja" Lale Raščić biće otvorena 10. oktobra u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, saopštili su organizatori.

Samostalna izložba "Počimalja" u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu proširena je verzija izložbe "Smijeh Meduze" iz 2022. godine u Galeriji Nova u Zagrebu.

Kako je navedeno iz Zemaljskog muzeja, uz internacionalno izlagane radove iz ciklusa "Gorgo", sarajevska publika imaće priliku da doživi novo-reprodukovane elemente projekta "Počimalja" u formatu performativne, audiovizualne instalacije, uz bogat popratni program javnih događaja koji uključuje i jedinstven događaj kolektivnog tepsijanja: "Summit tepsijašica".

U tekstu o izložbi navodi se da će biti postavljana u dva izložbena prostora Zemaljskog muzeja - projekt "Počimalja" izložen je u paviljonu Etnološke zbirke, a u paviljonu Prirodoslovnih nauka, u prostoriji kolokvijalno nazvanoj "Zmijarnik" izložen je ciklus "Gorgo" usredotočen na antički mit o Gorgoni Meduzi - obezglavljenoj drevnoj ktonskoj božici sa zmijama umjesto kose.

Lala Raščić multimedijalna je umjetnica rođena 1977. godina u Sarajevu, a živi i radi u Zagrebu i Sarajevu.

Raščićeva je studirala na ALU Zagreb i pohađala poslijediplomski program "Rijksakademie" u Amsterdamu.

Izlaže u regiji i internacionalno od 1998. godine na nizu samostalnih i skupnih izložbi.

U radu koristi različite obrasce materijalne i nematerijalne kulture u građenju narativa koji se manifestiraju u video performansima, živim izvedbama, audio-vizualnim projektima, instalacijama, objektima i crtežima, navodi se u najavi izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije