Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba posvećena Petru Prvom Karađorđeviću

Otvorena izložba posvećena Petru Prvom Karađorđeviću
Foto: Srna | Otvorena izložba posvećena Petru Prvom Karađorđeviću

GRADIŠKA - Kralj Petar Prvi Karađorđević, koji je u Prvom svjetskom ratu donio slobodu Srbima na ovim prostorima i time ulio nadu u bolju budućnost, danas predstavlja nesalomljiv uzor u borbi za opstanak Republike Srpske, izjavio je u Gradišci savjetnik predsjednika Srpske Marko Romić nakon što je otvorio izložbu posvećenu srpskom kralju oslobodiocu.

Romić je u Kulturnom centru Gradiška, gdje je otvorena izložba povodom 180 godina od rođenja i 120 godina od krunisanja ovog srpskog vladara, rekao novinarima da žrtva kralja Petra za svoj narod treba da služi kao bezvremeni primjer svima koji danas vode institucije Republike Srpske.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić podsjetio je da u periodu između dva svjetska rata, nažalost, nije realizovana ideja o postavljanju spomenika srpskog kralja koji je oslobodio Gradišku i druge srpske krajeve od okupacije, ali da je ta ideja danas oživljena u okviru projekta "Srpska varoš", te da ja planirano da spomenik bude postavljen u blizini Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, prenosi Srna.

Autori izložbe "Petar Prvi Karađorđević Oslobodilac" su Bojan Vujčić, Dario Drinić i Bojan Vujinović.

Vujinović je istakao da je ova izložba simbolično priređena u okviru programa obilježavanja slave grada Gradiška Rođenja Presvete Bogorodice - Male Gospojine, praznika na koji je krunisan upravo kralj Petar Prvi.

Drinić je podsjetio da je kralj Petar bio na prostorima Potkozarja u vrijeme srpskog ustanka u BiH od 1875. do 1878. godine, gdje ga je na Kozari dočekao arhimandrit manastira Moštanica Kirilo Hadžić, koji je bio rodom iz Turjaka kod Gradiške.

Dodao je da je i poslije toga i niz drugih značajnih ličnosti iz Gradiške sa Karađorđevićima dijelio slobodarsku ideju.

Izložba "Petar Prvi Karađorđević Oslobodilac" biće otvorena u Kulturnom centru Gradiška do 4. oktobra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije