Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba fotografija o željeznici u Trebinju i okolini

Otvorena izložba fotografija o željeznici u Trebinju i okolini
Foto: Srna | Otvorena izložba fotografija o željeznici u Trebinju i okolini

DOBOJ - U Doboju je otvorena dokumentarna izložba fotografija "Željeznica u Trebinju i okolini kroz vrijeme" Josipa Vebera, novinara Medija centra "Železnica" Srbije, na kojoj je predstavljen period od 1901. do 2001. godine.

Izložbu je otvorio generalni direktor "Željeznica Republike Srpske" Slađan Jović koji je izrazio nadu da u narednom periodu bude priređena i izložba o željeznicama sa područja Doboja i Banjaluke, a prikupljeni materijal da posluži za monografiju.

Autor izložbe Josip Veber rekao je novinarima da je riječ o fotografijama od neprocijenjive vrednost koje je dobijao i iz privatnih kolekcija nekadašnjih željezničara.

Ukazujući na istorijske okolnosti, autor je kao zanimljivost naveo da su 16. i 17. jula 1901. otvorene tri pruge, u Trebinju, od Trebinja do Dubrovnika, te ona u Zelenici u Boki Kotorskoj.

"Prvog dana pruga je bila otvorena u Trebinju i Dubrovniku, a gosti su prenoćili u hotelu `Imperijal` u Dubrovniku. Sutradan ujutro su brodom došli u bokotorsku Zeleniku i sačekao ih je isti taj voz, kojim su se vratili", izjavio je Veber i ukazao na značaj uspostavljanja željezničkog saobraćaja za te krajeve.

Umjetnički saradnik dobojskoj Centra za kulturu i obrazovanje Mišo Damjanović rekao je da je kroz 93 rada predstavljen vijek željeznice počevši od 1901. godine i to crno-bijelim i kolorizovanim dokumentarno-umjetničkim fotografijama.

Fotografije su izložene u Umetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje, čiji je direktor Vukosava Sofrenić istakla da je važno da se kroz dokumentarnu fotografiju pokaže istorijat jednog događaja uz estetsku dimenziju.

Posjetioci izložbu mogu pogledati do 20. septembra.

Izložba se realizuje u saradnji sa Medija centrom "Železnica Srbije" i upravom "Željeznica Republike Srpske", prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije