Vizuelna umjetnost

Otvorena izložba "Orao, lav i krin"

Otvorena izložba "Orao, lav i krin"
Foto: Srna | Otvorena izložba "Orao, lav i krin"

U Derventi je otvorena izložba "Orao, lav i krin - heraldika srednjovjekovnih srpskih zemalja", na kojoj je predstavljeno 20 grbova, autora izložbe Janka Vračara i Dejana Došlića.

Izložba je postavljena u Narodnoj biblioteci "Branko Radičević" koja je domaćin izložbe sa Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom “Prosvjeta“ Derventa.

Predsjednik derventske "Prosvjete" Dalibor Đekić zahvalio je Muzeju Republike Srpske i autorima izložbe što su omogućili da i Dervenćani imaju mogućnost da vide izložbu.

"Sama riječ grb znači naslijeđe i baština, trebamo to baštiniti. Mislim da nismo upoznati o ovoj tematici, a žao mi je što u ovo vrijeme kada smo dobili mogućnost da organizujemo izložbu nema škole, jer bi bilo dobro da dođu djeca da vide grbove, da mogu na radionicama da rade ili crtaju", rekao je Đekić, prenosi Srna.

On je dodao da se kroz izložbu mogu vidjeti priče o porodicama vladara i jako važna istoriju srednjeg vijeka srpskog naroda.

"Kroz izložbu može da se vidi kako su Srbi grbovimaisticali svoj identitet i prenosili na generacije, sve do današnjih dana", rekao je Đekić.

Jedan od autora izložbe Dejan Došlić kaže da je predstavljeno 20 grbova najznačajnijih vladarskih i velikaških porodica iz Srbije, Bosne, Huma i Zete, iz srednjovekovnih srpskih zemalja koje su vladale u razdoblju od devetog do 15. vijeka, počevši od najstarijeg srpskog vladarskog roda, Vlastimirovića, pa zaključno sa rodom Brankovića, od kojih potiču posljednji titularni srpski despoti.

"Ovu izložbu smo radili kolega Janko Vračar i ja, uz pomoć tima ljudi, a ideju smo dugo razrađivali. Mi smo željeli da nešto iz naše istorije, odnosno grbove koji odražavaju tradiciju jedne vladarske i velikaške porodice predstavimo na moderan način shodno vremenu u kojem živimo, ali da pratimo tradiciju", rekao je Došlić.

Izložba će za posjetioce biti dostupna u narednih mjesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije