Vizuelna umjetnost

Otvaranje izložbi dokumenata koji su prethodili Prvom svjetskom ratu

Otvaranje izložbi dokumenata koji su prethodili Prvom svjetskom ratu
Foto: Pixnio | Otvaranje izložbi dokumenata koji su prethodili Prvom svjetskom ratu

​BANJALUKA - U Arhivu Republike Srpske u Banjaluci danas će biti otvorena izložba tri kopije originalnih dokumenta koji su prethodili Prvom svjetskom ratu, a čiji se originali čuvaju u Državnom arhivu Srbije u Beogradu.

Riječ je o austrougarskom ultimatumu Srbiji, konceptu odgovora Vlade Kraljevine Srbije na ultimatum i telegramu objave rata, koji se nalazi u Uneskovom registru "Pamćenje svijeta".

Originalni dokumenti čuvaju se u Državnom arhivu Srbije u Beogradu, gdje će biti izloženi u isto vrijeme kada i kopije u Arhivu Republike Srpske.

Otvaranju izložbe u Banjaluci prisustvovaće ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić.

Izložba je upriličena povodom 110 godina od početka Prvog svjetskog rata, a u skladu sa odlukama Svesrpskog sabora od 8. juna. Organizatori su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije.

Ova važna istorijska dokumenta biće dostupna javnosti u pet gradova Republike Srpske i dvadesetak gradova Srbije do nedjelje, 28. jula.

Javnosti će biti predstavljeni posljednji dani Julske krize kroz dokumenta od ultimatuma 23. jula, preko koncepta odgovora Vlade Kraljevine Srbije 25. jula, do telegrama primljenog 28. jula 1914. godine, kojim je i zvanično počeo dugo pripremani rat.

Telegram je 2015. godine, na prijedlog Državnog arhiva Srbije, upisan u Uneskov registar kulturne dokumentarne baštine od univerzalnog značaja "Pamćenje svijeta".

Izlaganjem tri dokumenta koji su neposredno prethodili jednom od najvećih svjetskih sukoba u istoriji čovječanstva, posjetioci će imati priliku da vide odlučnost Austrougarske da objavi rat Srbiji, napore Kraljevine Srbije da izbjegne sukob istovremeno čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet, kao i samu objavu rata koji je u potpunosti izmijenio poredak i sliku do tada poznatog svijeta.

U obilježavanju 110 godina od početka Prvog svjetskog rata, osim Arhiva Republike Srpske sa sjedištem u Banjaluci, učestvuju i kancelarije Arhiva u Doboju, Trebinju, Zvorniku i Foči.

Osim Državnog arhiva Srbije sa sjedištem u Beogradu, učestvuju i arhivi Vojvodine, Kosova i Metohije, Srema, Šumadije, Bele Crkve, Zrenjanina, Sombora, Pančeva, Kikinde, Valjeva, Toplice, Užica, Čačka, Novog Pazara, Kraljeva, Negotina, Zaječara, Smederevske Palanke, Kruševca, Niša, Vranja i Leskovca.

Izložba će biti otvorena u 09.00 časova u Arhivu Republike Srpske, prenosi "Srna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije