Vizuelna umjetnost

Održana konferencija povodom Internacionalnog simpozijima skulpture u Danilovgradu

Održana konferencija povodom Internacionalnog simpozijima skulpture u Danilovgradu
Foto: Ustupljena fotografija | Održana konferencija povodom Internacionalnog simpozijima skulpture u Danilovgradu

U Galeriji Umjetničke kolonije u Danilovgradu danas je održana konferencija za medije povodom Internacionalnog simpozijuma skulpture, koji ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Prisutnima su se obratili v.d. poslovnog direktora Umjetničke kolonije, Andrija Radulović i vajari učesnici ovogodišnjeg Simpozijuma, Tomasz Matusewicz iz Poljske i Milivoje Babović iz Crne Gore.

Ova dva priznata vajara i univerzitetska profesora govorila su o svom prethodnom stvaralaštvu, a zatim i o projektima koje su započeli u okviru Internacionalnog simpozijuma skulpture u danilovgradskoj Umjetničkoj koloniji. Dva vrsna skulptora spaja upravo umjetnička posvećenost slovima, na primjeru Matusewicza latinična, u slučaju Babovića ćirilična, iz prve štampane knjige kod Južnih slovena - Oktoih prvoglasnik. Upravo jedno od njih, rađeno u monumentalnoj  kombinaciji kamena i metala, sa visinom od skoro četiri metra biće otkriveno na predstavnljanju radova završenih u okviru Internacionalnog simpozijuma skulpture, čime će ujedno biti obilježeno i 530 godina štamparstva u Crnoj Gori.

Govoreći o svom boravku u Danilovgradu, Tomasz Matusewicz podsjetio se 2019. godine, kada je već bio ovdje, na čelu delegacije Akademije nauka i umjetnosti Poljske. Sa prisutnima  je podijelio svoje oduševljenje Kolonijom koja odiše posvećenim umjetničkim radom i predstavlja bogatstvo kojeg su, kako se nada, svjesni svi građani Danilovgrada ali i cijele Crne Gore. Posebno je izdvojio prijatan boravak u Umjetničkoj koloniji i izvrsnu saradnju sa zaposlenima, vajarima Veliborom Pavićevićem i Jovetom Ljumovićem, kao i sa direktorom Radulovicem.

Na samom kraju, v.d. poslovnog direktora JU "Umjetnička kolonija", Andrija Radulović najavio je Međunarodni naučni skup- simpozijum na kome će učestvovati petnaest Istaknutih vajara, teoretičara umjetnosti, univerzitetskih profesora, estetičara na temu “Savremena skulptura - izazovi i tendencije”.

Simpozijum se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore I Opštine Danilovgrad.

Tradicionalnih sponzor za kamen je" Maljat stone AD".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije