Vizuelna umjetnost

Na Palama održano "Veče srpske kulture"

Na Palama održano "Veče srpske kulture"
Foto: Srna | Na Palama održano "Veče srpske kulture"

PALE - "Veče srpske kulture" održano je na Palama gdje su predstavili guslari, glumci, istoričari, pjesnici i etno-pojci, čime je počelo obilježavanje manifestacije "Dani Istočnog Sarajeva".

"Veče srpske kulture" organizovalo je Guslarsko udruženje i škola gusala "Sveti Petar Dabrobosanski" sa Pale, a njen predsjednik Zoran Golubović izjavio je da je ovo prvo guslarsko veče održano s ciljem promocije mladih guslara, ali i očuvanja srpske tradicije i kulture.

"Sva guslarska udruženja postoje kako bi sačuvali našu izvornost, kulturu i tradiciju, jer pod najezdom zapadne kulture i rijalitija, guslari su najveći branioci srpske kulture. Na braniku otadžbine branili smo je ili sa puškama ili guslama", izjavio je Golubović novinarima.

Specijalni gost večeri, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković Piksi, govorio je monolog poručnika Tasića iz pozorišnog komada "Sveti Đorđe ubija aždaju", po kojem je snimljen i film.

Kako je pojasnio, to je vojnički govor vojnicima pred Cersku bitku, šta srpski vojnik treba da radi kada dođe u situaciju da treba da brani ono što mu je iza leđa, a to su grobovi očeva, djece i kuće.

Kada je riječ o kulturi pamćenja i sjećanja, Stojković je rekao da joj se ne posvećuje dovoljno pažnje i da to može bolje jer je zaborav najgori.

"Svi treba da damo doprinos i prenesemo potomcima šta se dešavalo prije i da nam niko ne servira neke stvari. Moj najbolji svjedok, istoričar i hronolog događaja Drugog svjetskog rata bio je moj djed, koji je sve znao", naveo je Stojković.

Predsjednik Guslarskog društva "Rade Jamina" iz Višegrada Darko Lečić izjavio je da se na ovaj način prenosi i čuva srpska tradicija koju njeguju od predaka, a prenose potomcima.

Član škole gusala Guslarskog udruženja "Sveti Petar Dabrobosanski" sa Pala Slaven Gavrilović rekao je da voli da gusla i da je to naslijedio od prađeda, đeda i brata koji su ga skoro svemu naučili, a večeras se predstavio pjesmom "Vojvoda Stojan Kovačević".

"Veče srpske kulture" u Kulturnom centru Pale uveličao je i Muzički ansambl Pale.

Na ovom skupu Novinskoj agenciji Republike Srpske - SRNA dodijeljena je zahvalnica za nesebičnu pomoć u radu i razvoju udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije