Vizuelna umjetnost

Mladi fotografi u Gradu sunca istražuju savremenu fotografiju

Mladi fotografi u Gradu sunca istražuju savremenu fotografiju
Foto: N.N. | Mladi fotografi u Gradu sunca istražuju savremenu fotografiju

TREBINJE - Kulturni centar Trebinje je, četvrtu godinu zaredom, okupio studente iz BiH, Srbije i Crne Gore, organizujući kampus za fotografiju i savremenu umjetnost pod nazivom "Superexposure", na kome će tokom ove sedmice boraviti petnaest mladih fotografa.

"Oni će, zajedno sa mentorskim timom, istraživati izazove savremene fotografije i njene primjene u svakodnevnom umjetničkom govoru, a mentorski tim ove godine čine Čaba Aknaj (Mađarska), Branimir Karanović (Srbija) i Mladen Miljanović (Bosna i Hercegovina)", kaže Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje.

On napominje da će na ovogodišnjem kampusu biti održano niz radionica, kao i okrugli sto i izložba fotografija, plakata i plakata rađenih u rizo tehnici, koji se organizuju u okviru projekta BLENDING - Udruživanje snaga festivala zapadnog Balkana za podršku održivom razvoju kreativnog sektora na zapadnom Balkanu.

U okviru "Superexposure 04" otvorena je i izložba mađarskog mentora Čabe Aknaja, koji je sa prijateljem Gaborom Kočijem izložio serijal fotografija "Kinče", nazvan po mađarskoj glumici i modelu rumunskog porijekla.

Aknaj objašnjava da je riječ o seriji fotografija koje govore o modelu Kinče i njenoj potrazi za domom i potrebom da se uklopi u društvo kroz seriju portreta.

"Upoznali smo mađarsku glumicu Kinče, koja je došla iz Rumunije, na snimanju filma i bili smo oduševljeni njenom životnom pričom, pa smo počeli da radimo na ovom projektu, odnosno serijalu fotografija o njenom dolasku iz Rumunije, jer je dosta ljudi u vrijeme Čaušeskua prelazilo i odlazilo iz Rumunije u Mađarsku, tako da izložba prati nju kroz različite predjele u njenoj potrazi za domom", naveo je Aknaj.

On je dodao da mu je drago što je jedan od predavača na ovogodišnjem kampusu, koji je veoma značajan jer svake godine okuplja mlade talentovane ljude iz regiona.

Dobru edukaciju i napredak kampusa je potvrdio Mladen Miljanović, profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci i jedan od predavača, ističući da je kampus postao značajna manifestacija zahvaljujući Kulturnom centru, gradu Trebinju i Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje.

"Ova izložba je integralni dio radionice, koja pored toga što predavači poput Čabe predaju o fotografiji i prenose svoja znanja, takođe pokazuju šta oni u svojim praksama, doslovno pred polaznicima, rade lično", rekao je Miljanović.

"Superexposure 04" organizuje Kulturni centar Trebinje, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, grada Trebinja i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije