Vizuelna umjetnost

Mjesec srpske kulture u Pragu

Mjesec srpske kulture u Pragu
Foto: Printscreen | Mjesec srpske kulture u Pragu

​Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije, Stanislav Binički, nastupio je sinoć u Koncertnoj dvorani Akademije muzičkih umjetnosti u Pragu.

Koncertu, u okviru manifestacije "Mjesec srpske kulture u Pragu“, prisustvovali su ministar kulture Nikola Selaković, ambasador Srbije u Češkoj Republici Berislav Vekić, izaslanik odbrane Republike Srbije u Češkoj na nerezidencijalnoj osnovi pukovnik Nenad Milojević, predstavnici Vlade Češke, članovi diplomatskog kora, bivši predsjednik Češke Miloš Zeman, srpski državljani koji žive i rade u Češkoj i brojni gosti.

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je značaj manifestacije posvećene srpskoj kulturi u Češkoj Republici, kao i koncerta Umjetničkog ansambla "Stanislav Binički“ u Pragu.

"Čast je nositi ime autora prve srpske opere i mnogih dela koja su postala, rekao bih suštinski deo srpskog nacionalnog bića, ne samo u muzici. Ona žive u taktovima kojima kuca srce jednog naroda, srpskog naroda, kada je najponosnije" rekao je Selaković.

Čitav Mjesec srpske kulture, u svojim brojnim i veoma sadržajnim manifestacijama zajednički je praznik ove dvije zemlje, rekao je Selaković i na tome čestitao srpskoj Ambasadi u Pragu i svima koji su posvećeno radili na ovom bogatom programu.

"Zato je i dobro da na taj praznik nastupi upravo ansambl Stanislav Binički. Kada svira "Binički", to nikada nije još samo jedan koncert, a pogotovo ne u Pragu. To je nešto mnogo više. U svetlu zajedničke istorije, negujemo kulturu sećanja i to nas zbližava" naglasio je  Selaković.

Pozdravljajući prisutne u ime Ansambla, potpukovnik Aleksandar Đurov istakao je da je čast nastupati povodom obilježavanja "Mjeseca srpske kulture u Pragu“ kada Ansambl obilježava jubilej - 125 godina postojanja.

"Veoma smo prisutni na kulturnoj i umetničkoj sceni u zemlji, svakodnevno izvodeći s jednakim uspehom koncerte klasične, rodoljubive, filmske, narodne, duhovne i popularne muzike, ali i protokolarne nastupe na najvišem državnom nivou" rekao je on.

Veliko interesovanje za ansamblom među istaknutim domaćim i inostranim muzičarima, muzičkim festivalima i institucijama kulture donijela im je, kako kaže, privilegiju da sarađuju sa najboljima i učestvuju u projektima najvišeg umjetničkog kvaliteta.

"Ta privilegija nosi sa sobom i čast da predstavljamo našu kulturu i tradiciju i izvan granice Srbije, što sa zadovoljstvom i velikim uspehom i činimo" istakao je potpukovnik Đurov.

Bivši predsjednik Češke Miloš Zeman rekao je da mu je izuzetno drago što je u prilici da prisustvuje koncertu povodom "Mjeseca srpske kulture u Pragu“.

"Znate da je poznato da sam dobar prijatelj Srbije i zato mi je veoma drago što sam ovde. Želim vam puno interesantnih susreta sa prijateljima Srbije. Nedavno sam se sastao s predsednikom Vučićem povodom proslave mojih skromnih 80 godina i zato sam ovde da ponovim svoju trajnu podršku i prijateljstvo sa Srbijom, sa srpskom nacijom čija je glavna osobina hrabrost i čestitam joj na hrabrosti, jer u savremenom svetu hrabrost je veoma retka" rekao je Zeman.

Publika je bila u prilici da uživa u raznolikom repertoaru Umjetničkog ansambla na kome su se našli poznati aranžmani: Gardijski marš, Srpski kadril, Pod sjajem zvezda, Devojko mala, Milunkin valcer, Pukni zoro, Merakli čoček, teme iz simfonije broj 5 Iz novog svijeta, u izvedbi simfonijskog orkestra i Mješovitog hora, kojim su dirigovali potpukovnik Igor Mitrović i Katarina Božić.

Na sinoćnjem koncertu nastupili su i solisti Ansambla major Duško Trnavac na klarinetu, kao i vokalni solisti Biljana Vasiljević Mitrović, Marijana Radosavljević, Dragan Milanović i Svetozar Vujić, dok je dirigent Katarina Božić izvela numeru Vila sa Košara.

Posebnu pažnju publike privuklo je izvođenje kompozicija Marš na Drinu, Tamo daleko, kao i Govorne fuge kompozitora Aleksandra Vujića i kompozicija Kornelija Stankovića Što se bore misli moje.

Manifestaciju "Mjesec srpske kulture u Pragu“ organizuju Ambasada Republike Srbije u Pragu zajedno sa srpskim udruženjem "Luka Prag" u okviru koje se organizuju brojne izložbe, koncerti, a ujedno promoviše srpska kuhinja, turističke destinacije srpske zemlje, kao i časopis dijaspore "Srpska frekvencija“, prenosi "24Sedam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije