Vizuelna umjetnost

Matija Bećković i Marinko Božović svečano otvorili Galeriju "Žarko Vidović"

Matija Bećković i Marinko Božović svečano otvorili Galeriju "Žarko Vidović"
Foto: Srna | Matija Bećković i Marinko Božović svečano otvorili Galeriju "Žarko Vidović"

ISTOČNA ILIDŽA- Akademik Matija Bećković i načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović svečano su otvorili Galeriju "Žarko Vidović" na šetalištu "dr Miodrag Lazić", u kojoj je večeras predstavljena stalna postavka slika Mileve Mice Todorović.

Bećković je izrazio zadovoljstvo što je večeras u Istočnoj Ilidži lijepim povodom, otvaranju Galerije, a čemu bi se, prema njegovim riječima, još više radovali Žarko Vidović i Mica Todorović.

"Znam da se Žarko tome nije nadao jer je bio moj komšija u Beogradu, otkada je došao iz Zagreba, gdje je takođe bio profesor. O slikarstvu Mice Todorović trebao je večeras da govori naš Nikola Kusovac koji je u zdravlju, ali rđavom", rekao je Bećković.

Bećković je podsjetio da je Kusovac otvarao izložbe Mice Todorović i pisao o njoj, te da bi sigurno imao više da kaže.

"Na nama ostaje da se poklonimo onima po kojima se ova galerija zove, ali i da je ovdje napravljena nova galerija kojoj ne bi bilo mane da je na Monmartru ili Menhetnu", dodao je Bećković.

Božović je podsjetio je da tokom održavanja "Dana Žarka Vidovića" najavljeno otvaranje ove galerija, na koju je ova lokalna zajednica veoma ponosna, te istakao važnost ulaganja u kulturu u umjetnost jer je to nešto što ostaje za buduće generacije.

Božović je napomenuo da Galerija donosi novu dimenziju u organizovanju kulturnih događaja s obzirom na multifunkcionalnu salu koja će omogućiti izložbe, pjesničke večeri, te različite promocija.

Akademski slikar Milivoje Unković naglasio je da su se večeras ne slučajno spojila tri velika imena Žarka Vidovića, Mice Todorović i doktora Miodraga Lazića, koja nešto znače u prethodnom i ovom vremenu.

 

"Možemo biti ponosni. Rijetko imamo priliku kada se otvaraju galerije kao objekti sa jasnim namjerama za kulturu. Zato ovo veče spada u one dragocijene za kulturu i sve nas građane i ljude koji se njome bave", rekao je Unković.

Kao slikar, kaže da je oduševljen pozicijom galerije jer kada se prave u centru na trgovima i šetalištima to je dobar znak da se kulturološko sazrelo i da su konačno na red došle najsenzibilnije duhovne potrebe.

On je izrazio uvjerenje da će, pored legata Mice Todorović, koji će biti u stalnoj postavci, Galerija "Žarka Vidovića" nastaviti sa radom i da će mnogi od autora biti izloženi.

Večerašnje otvaranje Galerije održano je na praznik Svete novomučenike jasenovačke, žrtve ustaškog genocida u logoru Jasenovac, čiji je jedan od zatvorenika bio upravo Žarko Vidović.

Vidović, srpski istoričar umjetnosti, likovni kritičar i istoričar civilizacije deportovan je iz ustaškog logora Jasenovac u logor u Norveškoj.

Mica Todorović je, takođe, bila zatočena u logoru Jasenovac i logoraške strahote koje je prošla svjedoči u ciklusu crteža "Posljednje žrtve Jasenovca i Gradiške" kao i svojim tekstom "Kroz zatvore i logore".

Todorovićeva je bila jedan od najznačajnijih sarajevskih likovnih umjetnika, osnivač Udruženja likovnih umjetnika BiH, kao i Škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Otvaranjem galerije večeras je počela manifestacija "Dani Žarka Vidovića", u kojoj će sutra u 11 časova biti održan okrugli sto "Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20 vijeku".

Učestvovaće akademik Bećković, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Milivoje Unković, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Boris Brajović, književnik, prevodilac i novinar Muharem Bazdulj.

Među učesnicima su i urednik u Zavodu za udžbenike Beograd Dejana Ocić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Ković, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" iz Foče Vladislav Topalović.

Organizatori okruglog stola su Pravoslavni bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški" iz Foče, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Kulturni klub "Fronesis" iz Istočnog Sarajeva i Zadužbina "Žarko Vidović" iz Beograda, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije