Vizuelna umjetnost

Likovni konkurs prilika za razvoj mladih umjetnika

Likovni konkurs prilika za razvoj mladih umjetnika
Foto: Pixabay | Likovni konkurs prilika za razvoj mladih umjetnika

BANJALUKA - Likovni konkurs za izlagačku sezonu 2024/2025. godine, koji je raspisao Studentski kulturni centar /SKC/ Univerziteta u Banjaluci, značajan je korak u promociji i razvoju savremenog umjetničkog stvaralaštva studenata, kao i u obogaćivanju kulturne scene Republike Srpske, kaže Radoslav Tadić, profesor na banjalučkoj Akademiji umjetnosti.

Tadić smatra da će likovni konkurs značajno doprinijeti unapređenju kulturne ponude regiona i stvoriti nove mogućnosti za saradnju i razvoj umjetničke scene.

On je naveo da je likovni konkurs važan i za samu Akademiju umjetnosti jer pokazuje njenu posvećenost razvoju mladih umjetnika i njihovoj integraciji u savremene umjetničke tokove.

"Za nastavnike, to je prilika da prate i podržavaju napredak svojih studenata, kao i da učestvuju u stvaranju kulturne i umjetničke atmosfere na Univerzitetu. Za javnost, ova izložba je izvrsna prilika da se upozna sa radovima mladih umjetnika i trenutnim tendencijama u oblasti vizuelne umjetnosti", poručio je Tadić za Srnu.

On je naveo da je konkurs otvoren za studente slikarstva, grafike, grafičkog dizajna, fotografije i intermedijalne umjetnosti, te za pojedince i umjetničke grupe, što omogućava raznovrsnost u prijavljenim radovima i umjetničkim pristupima.

"Ova inicijativa pruža studentima platformu da izlože svoje radove pred širom publikom, omogućavajući im da razmijene znanja i iskustva sa svojim kolegama, nastavnicima i zaineresovanom javnosti", ocijenio je Tadić.

Tadić je podsjetio da su se u studentskim kulturnim centrima nekadašnje Jugoslavije formirali najznačajniji mladi umjetnici koji su trasirali puteve budućim generacijama i diktirali tendencije na savremenoj umjetničkoj sceni, a dobar primjer za to je SKC u Beogradu.

"Siguran sam da će i naš SKC postati važna tačka na umjetničkoj mapi, privlačeći najprogresivnije mlade talente. Pozivam sve studente i umjetničke grupe da aktivno učestvuju u ovom važnom događaju i da iskoriste priliku da pokažu talente i kreativnost. Srećno svima", istakao je Tadić.

Studentski kulturni centar Univerziteta u Banjaluci raspisao je likovni konkurs za izlagačku sezonu 2024/2025. godine, a rok za dostavljanje prijava je 25. septembar.

U ovogodišnjoj izlagačkoj sezoni biće promovisano savremeno umjetničko stvaralaštvo studenata slikarstva, grafike, grafičkog dizajna, fotografije i intermedijalne umjetnosti.

Cilj konkursa je promocija studentskog umjetničkog stvaralaštva, razmjena znanja i iskustava iz oblasti vizuelne umjetnosti i kulture.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije