Vizuelna umjetnost

Likovna kolonija “Orlovi rano lete”

Likovna kolonija “Orlovi rano lete”
Foto: Pixabay/Ilustracija | Likovna kolonija “Orlovi rano lete”

KRUPA NA UNI - Likovna kolonija "Orlovi rano lete" u Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, od 7. do 12. septembra okupiće sedam umjetnika, rekla je direktor Javne ustanove "Bašta sljezove boje" Blaženka Kenjalo.

Kenjalo je dodala da će inspiraciju u Ćopićevom rodnom kraju tražiti studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Danilo Pauković, Andrija Cvetković, Katarina Burasać, Nataša Bubalo, Anastasija Milević, Maja Soldat i Milica Vrhovac.

Ona je rekla da ustanova "Bašta sljezove boje" nastavlja sa promocijom lika i djela Branka Ćopića kroz vizuelnu umjetnost.

Dvodnevna manifestacija "Otvorena bašta sljezove boje" organizovana je u Hašanima u septembru prošle godine, a u radu likovne kolonije učestvovalo je 16 umjetnika, prenosi Srna.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine i Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

Njegova antologijska zbirka pripovjedaka "Bašta sljezove boje" osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za djelo "Ne tuguj, bronzana stražo".

Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ćopić je 26. marta 1984. godine izvršio samoubistvo skočivši sa mosta na Savi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije