Vizuelna umjetnost

"Kultura na ulice 2024!": Performans "Tražim ulicu za svoje ime…"

"Kultura na ulice 2024!": Performans "Tražim ulicu za svoje ime…"
Foto: Velija Hasanbegović | "Kultura na ulice 2024!": Performans "Tražim ulicu za svoje ime…"

SARAJEVO - Performans "Tražim ulicu za svoj ime..." autora Armina Behrema, u režiji Ajle Bešić premijerno će biti izveden 26. avgusta u 20.30 u amfiteatru Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Performans je organizovan u sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice 2024!" i u saradnji sa Međunarodnim centrom za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

"Sarajevo, grad koji jednako budi ljubav kao i nostalgiju, bio je inspiracija za novi performans 'Tražim ulicu za svoje ime…'. Autorski tim je u procesu istraživao sve one suprotnosti koje grad Sarajevo čine posebnim – od skrivene ljepote do neizbježne melanholije", saopštili su iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dodali su da će Merjem Šiljak, Haris Bidžan i Irfan Ribić na sceni oživjeti dijaloge sastavljene od stihova nekoliko pjesnika koji su pisali o Sarajevu, stvarajući mapu grada kroz poeziju.

"Kako i zašto nam se budi nostalgija čim kročimo van njegovih granica? Zašto je nemoguće ostati ravnodušan prema njemu koji je istovremeno izazovan i neodoljiv? Rediteljica je zajedno s dramaturgom Arminom Behremom, pažljivo odabrala poeziju koja dočarava Sarajevo u svoj njegovoj složenosti. Od rijeka do kultnih kafana, od prve ljubavi do pitanja o ulicama koje nose ženska imena – pokušavajući sagledati Sarajevo iz novih perspektiva", dodaju organizatori.

Muzičku pratnju čine Eva Čalija - violončelo i Dario Kos – perkusije. Prvo reprizno izvođenje je planirano 30. avgusta u 20.30 u amfiteatru Ilidža.

"'Kultura na ulice 2024!' je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo", naveli su iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dodali su da je ovaj projekat multimedijalnog karaktera i da izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Cilj projekta je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima, a ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS 'Kultura na ulice 2024!' je besplatan", zaključili su iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije