Vizuelna umjetnost

Izložbom Miloša Šobajića u Trebinju posthumno se ispunila njegova želja (FOTO)

Izložbom Miloša Šobajića u Trebinju posthumno se ispunila njegova želja (FOTO)
Foto: Vesna Duka | Izložbom Miloša Šobajića u Trebinju posthumno se ispunila njegova želja (FOTO)

TREBINJE - U trebinjskom Muzeju Hercegovine je večeras otvorena izložba radova Miloša Šobajića, jednog od najznačajniji modernih srpskih slikara i vajara, koju je, po njegovoj sopstvenoj želji dok je bio živ, realizovala njegova supruga Maja Iskjerdo, odabravši retrospektivu iz zadnje dvije decenije.

Izložbu pod nazivom "Miloš Šobajić – pogled unazad, korak unaprijed" otvorila je  u Dučićevoj galeriji ove ustanove pomoćnik ministra za kulturu RS Tanja Đaković, naglasivši da ova izložba, pod pokroviteljstvom dva ministarstva kulture – Republike Srbije i Republike Srpske, potvrđuje ne samo obostranu intenzivnu sradnju ustanova kulture Srpske i Srbije, nego je ona i rezultat Svesrpskog sabora održanog početkom juna, kada je dogovoreno dodatno intenziviranje te saradnje.

"Večerašnji događaj je jedan u nizu tih aktivnosti koji su nastali kao rezultat upravo nedavno održanog sabora, a izložba je sama po sebi izuzetno značajna kada znamo da je u pitanju jedan on najznačajnijih savremenih srpskih slikara i predstavlja retrospektivno kompletno stvaralaštvo jednog takvog vrhunskog umjetnika kakav je Miloš Šobajić", kazala je Đakovićeva.

Izložbi je prisustvovala i supruga pokojnog umjetnika Maja Iskjerdo, napominjući da ovu izložbu doživljava vrlo emotivno, jer je 2018. godine bila sa svojim suprugom takođe u Muzeju Hercegovine na otvaranje njegove izložbe, kada se toliko oduševio Trebinjem da joj je, kako kaže, rekao da bi volio da tu živi.

"Oduševila ga je priroda, arhitektura i uopšte sva energija Trebinja koja je za njega bila toliko značajna, tako da mi je rekao – sledeće godine kupujemo kuću u Trebinju, ali su se izdešavale razne stvari, on je preminuo i ja sam ovu izložbu doživela kao njegovo svojevrsno vraćanje kući, tim pre što su mu koreni u susednom Nikšiću, a Crna Gora je tako slična Hercegovini", istakla je na otvaranju Šobajićeva supruga.

Ona je izrazila sigurnost da bi i Miloš bio presrećan zbog ove izložbe, jer se ispunjava njegova želja, a zbog toga je, kako dodaje, i ona sama sretna što ispunjava njegove želje, kako se to trudila i kada je bio živ.

Ivana Grujić, direktorica Muzeja Hercegovine, pojasnila je koncepciju Šobajićeve izložbe, prezentujući redoslijed slika i skulptura koje trebinjska publika može da vidi.

"Ovo je drugačija izložba od one koja je bila pre pet godina, a njen značaj je za nas veliki jer se po prvi put vide neka njegova dela – dva ciklusa 'Širom raširenih ruku' i 'Bežanje', ali su s druge strane i radovi poput jednog sa Venecijanskog bijenala, te model za sliku koja je trebala da ima dimezije 17 metara i da bude najveća slika ikada u javnom prostoru", kazala je Grujićeva, dodavši da je tu i model skulpture Nikole Tesle i druga djela tipična za čitav njegov opus.

Ona je pojasnila da su na sjevernoj, hladnoj strani muzeja, prikazana umjetnikova promišljanja o ljudskoj egzistenciji i padu, a na južnoj je strani njegova posljednja slika, započeta prije nego se razbolio i preminuo, dok su na istočnoj strani njegov autoportret i portret supruge, te simbolični portret zagrljaja i Teslina skulptura, što zaokružuje i neko njegov opus.

Nakon Trebinja, izložba Miloša Šobajića se seli u Nikšić iz koga potiču njegovi preci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije