Vizuelna umjetnost

Izložba radova mladih stvaralaca: "Interakcija" u Kamenoj kući tvrđave Kastel

Izložba radova mladih stvaralaca: "Interakcija" u Kamenoj kući tvrđave Kastel
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba radova mladih stvaralaca: "Interakcija" u Kamenoj kući tvrđave Kastel

BANJALUKA - Izložba umjetničkih radova studenata završnih godina Fakulteta likovnih umjetnosti iz Beograda, Odjeljenja za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (AU UNIBL), pod nazivom "Interakcija 2024" biće otvorena 25. oktobra u Kamenoj kući tvrđave Kastel, sa početkom u 19 časova.

Na izložbi ove godine učestvuje 15 umjetnika, osam kustosa i 20 mentora.

Na svečanom otvaranju će govoriti Dragana Purković Macan, dekanica Akademije umjetnosti UNIBL, i Mladen Matović, direktor Kulturnog centra Banski dvor, a muzičkim performansom predstaviće se Tea Čolić, studentkinja treće godine saksofona.

Iz AU UNIBL saopštili su da program ovogodišnje "Interakcije", pored izložbe, obuhvata kustoske, izlagačke, metodičke, filozofske i arhitektonske radionice.

"'Interakcija' je projekat saradnje, dijaloga i razmjene ideja i pitanja savremene umjetnosti koji kontinuirano realizuju studentkinje i studenti Fakulteta likovnih umjetnosti iz Beograda, a od 2021. godine se pridružuju koleginice i kolege iz Banjaluke uz podršku Kulturnog centra Banski dvor i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske", naveli su iz AU UNIBL.

Dalje su dodali da se izložba razvija iz zajedničkog angažovanja mladih profesionalaca u svijetu savremene umjetnosti koji, primjenjujući stečena znanja, čine prve javne iskorake u artikulaciji mišljenja, stavova i pogleda na umjetnost u izlagačkom formatu.

"'Interakcija' okuplja umjetničke pozicije studenata završnih godina Fakulteta likovnih umjetnosti iz Beograda i AU UNIBL koje se kreću od subjektivnih, intimnih pogleda na složena stanja savremenosti do razmatranja njenih široko shvaćenih društvenih okvira", saopštili su organizatori.

Dalje su pojasnili da izražavajući se kroz različite tehnike i medije, mladi umjetnici i umjetnice iskazuju svoja viđenja sadašnjosti, njenih različitih formi, fenomena i tendencija.

"'Interakcija' na svjež način otkriva presjek aktuelnih kretanja karakterističnih za najmlađu generaciju umjetnica i umjetnika koji aktivno istražuju u poljima formalnog, pojavnog, verbalnog i vizuelnog, suprotstavlja raznorodne identitete novih umjetnika i novih kustosa, te njihovu združenu imaginaciju pretače u izložbenu konverzaciju", zaključili su iz AU UNIBL.

Projekat su podržali grad Banjaluka, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske te Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Izložba će biti otvorena do 21. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije