Vizuelna umjetnost

Izložba posuđa iz perioda od 13. do 19. vijeka Narodnog muzeja Srbije

Izložba posuđa iz perioda od 13. do 19. vijeka Narodnog muzeja Srbije
Foto: Srna | Izložba posuđa iz perioda od 13. do 19. vijeka Narodnog muzeja Srbije

TREBINJE - Izložba posuđa od plemenitih metala iz perioda od 13. do 19. vijeka Narodnog muzeja Srbije otvorena je večeras u Trebinju u okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj".

Direktor Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković rekla je da su u Muzeju Hercegovine u Trebinju predstavili dio svog blaga, zahvaljujući inicijativi dva predsjednika na Svesrpskom saboru i velikog pokroviteljstva Ministarstva kulture Srbije.

"Na manifestaciji `Dani Srbije u Srpskoj` učestvuje veliki broj ustanova iz Srbije u deset gradova, što nije malo. Mi smo potrudili kao Narodni muzej pa smo prisutni našim izložbama na tri mesta. Šireći kulturu zajedničkog naroda ovo daje još veći, značajniji i širi opseg svim našim delatnostima, prepoznavanju odakle smo, gde idemo i šta ćemo dalje zajedno da radimo", rekla je Breškovićeva.

Ona je navela da im je velika čast da su u Trebinju u godini kada Narodni muzej Srbije obilježava 180 godina postojanja.

Jedan od autora izložbe Ivana Lemkul rekla je novinarima da je na izložbi predstavljeno 46 posuda od metala, a otprilike polovinu čine reprezentativne od srebra, ukrašene pozlatom figuralnom i ornamentalnom dekoracijom.

"U pitanju su čaše koje su bile statusni simbol tokom srednjeg veka, kako na zapadu Evrope, tako i u našoj sredini. One su nastavile dugo da se koriste nakon što su izašle iz upotrebe na zapadu, a kod nas su često prilagane crkvama", rekla je Lemkul i dodala da je na izložbi predstavljeno posuđe koje je korišteno u pripremi hrane, kao i posude koje su upotrebljavane za kupanje.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić rekla je novinarima da su po drugi put domaćini Narodnom muzeju Srbije iz Beograda i da je ova izložba najbolji način da se Srbija predstavi u Trebinju.

"Za svaki muzej je posebna nagrada da može da ugosti vrijednu izložbu i instituciju kao što je Narodni muzej Srbije, koji je najstarija i najznačajnija muzejska ustanova ne samo u Srbiji, već uopšte kada govorimo o srpskoj kulturi", navela je Grujić.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković istakao je otvarajući izložbu da je gradu i Muzeju Hercegovine pripala čast da budu domaćini dvije izložbe u okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj", koje predstavljaju veliku umjetničku vrijednost i kojima je umnogome obogaćena kulturna ponuda u Trebinju.

"Grad Trebinje se rado odazvao da bude dio ove manifestacije koja kroz različite programske aktivnosti podstiče razmjenu kulturnih ostvarenja i baštine, predstavlja prirodne ljepote, turistička mjesta i rute, ugostiteljstvo, prezentuje investicione mogućnosti i najbitnije učvršćuje vezu između Srba sa obe strane Drine", rekao je Bošković.

Izložba će biti otvorena do 15. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije