Vizuelna umjetnost

Izložba mladih crnogorskih umjetnika otvorena u Muzeju Žitomislić (FOTO)

Izložba mladih crnogorskih umjetnika otvorena u Muzeju Žitomislić (FOTO)
Foto: Srna | Izložba mladih crnogorskih umjetnika otvorena u Muzeju Žitomislić (FOTO)

MOSTAR - U Muzeju manastira Žitomislić otvorena je izložba pod nazivom "No koncept tri", kojom se u Mostaru predstavlja 18 akademskih slikara iz Crne Gore.

Izložbu je sinoć otvorio predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, poručivši da umjetnost omogućava da se ljudi i gradovi bolje razumiju i povezuju.

Vuković je prilikom otvaranja naveo da ova izložba nije samo prikaz talenata mladih umjetnika iz Crne Gore, već dokaz da stvaralaštvo ne poznaje prepreke ni ograničenja.

"U vremenu kada se često traže instant rješenja, ovo je prilika da se zaustavimo i razmislimo o sebi, o svijetu, o nasljeđu koje čuvamo i o budućnosti koju gradimo", rekao je Vuković.

On je dodao da Mostar, sa svojom bogatom kulturnom i istorijskom baštinom, predstavlja savršeno mjesto za ovakve umjetničke događaje.

"Kao neko ko dolazi iz Nikšića, iz grada sa dugom kulturnom tradicijom, duboko razumijem koliko je važno da njegujemo ovakve prilike. Važno je da otvaramo vrata novim idejama, talentima i perspektivama koje obogaćuju naš svijet", naveo je Vuković.

On je naglasio da je kultura ta koja gradi zajedništvo.

"U vremenu kada nas sve više dijele političke, društvene i ekonomske barijere, pronalaženje zajedničkog jezika postaje ključno. A taj jezik, nerijetko, jeste jezik umjetnosti. Umjetnost nam omogućava da se vidimo, da se razumijemo, i da zajedno gradimo budućnost u kojoj su različitosti snaga, a ne prepreka", naglasio je Vuković.

Srna
Srna

Direktor Fondacije Muzeja Žitomislić Irina Kolak Mandić rekla je da je ova izložba priređena u saradnji sa opštinom Nikšić, koja ima konkurs za mlade umjetnike Crne Gore i da je ovo treći put da se predstavljaju u Muzeju Žitomislić.

Ona je napomenula da je Muzej Žitomsilić potpisao Memorandum o saradnji sa opštinom Nikšić, te da je ovo samo nastavak saradnje.

Miloš Nenezić iz Sekretarijata za kulturu opštine Nikšić, koji je jedan od priređivača izložbe, naveo je da je ova izložba započeta prije tri godine s ciljem afirmacije mladih akademskih stvaralaca iz Nikšića, ali da se to sada proširilo na cijelu Crnu Goru.

"Tradicionalno organizujemo izložbu za Dan Nikšića, 18. septembra, i ove godine na izložbi je bilo 18 umjetnika sa 18 radova u čast 18. septembra, a izložba je večeras u Muzeju Žitomislić sa svojim trećim nastavkom", rekao je Nenezić.

On je naglasio da je saradnja sa Muzejom manastira Žitomsilić plodonosna i da pokazuje da je kultura ono što spaja i da se kulturom mogu graditi mostovi i prijateljstva, prenosi Srna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije