Vizuelna umjetnost

Izložba "Tragovi" i radionica zmijanjskog veza u Muzeju Republike Srpske

Izložba "Tragovi" i radionica zmijanjskog veza u Muzeju Republike Srpske
Foto: Ustupljena fotografija/Muzej Republike Srpske | Izložba "Tragovi" i radionica zmijanjskog veza u Muzeju Republike Srpske

BANJALUKA - Izložba kolekcije nakita sa motivima Zmijanjskog veza pod nazivom "Tragovi" autorke Sanje Bajić biće otvorena u Muzeju Republike Srpske 23. avgusta sa početkom u 14 časova.

Kako saopštavaju iz Muzeja Republike Srpske, izložba je upriličena povodom 59. manifestacije "Kočićev zbor", a organizator je muzejski savjetnik i etnolog Danijela Đukanović.

"Osim izložbe planirana je i radionica zmijanjskog veza koju će voditi vezilja Sanja Bajić. Radionica će za sve zainteresovane posjetioce biti održana  poslije otvaranja izložbe. Učesnici radionice upoznaće se sa tehnikom izrade, ornamentima i specifičnostima ove vrste veza", naveli su iz Muzeja Republike Srpske.

Dodali su da je kolekcija nakita "Tragovi" dio je izložbe Muzeja Republike Srpske "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe".

"Na izložbi će biti predstavljen nakit sa motivima zmijanjskog veza: prstenje, minđuše, ogrlice, narukvice, manžetne. Кolekcija izrađena u srebru autorski je rad magistre likovne grafike i majstorice filigrana Ivane Stanković i Sanje Bajić", saopštili su organizatori.

Naveli su da je izložba "Tragovi" kao samostalna izložba predstavljena više puta u Muzeju Republike Srpske.

"Od nastanka kolekcije nakita inspirisane zmijanjskim vezom, autorka dosljedno primjenjuje osnovnu ideju, uz stalno osavremenjivanje kolekcije te izrade nakita sa novim dizajnom. Svaki pojedinačni primjerak nakita u ovoj kolekciji jedinstven je i poseban.  Ova kolekcija ima za cilj prezentaciju načina na koji tradicionalno kulturno nasljeđe može da bude prepoznato i primjenjivo u savremenom kontekstu", dodali su iz Muzeja.

Saopštili su da izložba predstavlja spoj tradicije i kulture naših predaka i današnjih ljudi, te da povezuje prošlost i sadašnjost i čuva trag za budućnost.

"Zmijanjski vez predstavljen je autentičnim tehnikama veza i geometrijskim formama u različitim oblicima nakita oslikava svijest pojedinca o značaju očuvanja kulturnog nasljeđa, njegove primjene u savremenom društvu, društvu novih težnji i očekivanja. Pozivamo sve zainteresovane građane da učestvuju u radionici koja je, otvorenog tipa, bez kotizacije", zaključili su iz Muzeja Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije