Vizuelna umjetnost

Izložba "Riba" akademske slikarke Katarine Aćimović u Banskom dvoru

Izložba "Riba" akademske slikarke Katarine Aćimović u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija/Kulturni centar Banski dvor | Izložba "Riba" akademske slikarke Katarine Aćimović u Banskom dvoru

BANJALUKA - Izložba radova pod nazovom "Riba" akademske slikarke Katarine Aćimović biće otvorena 24. oktobra u 19 časova u salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića u Kulturnom centru Banski dvor.

Aćimovićeva navodi da je njen umjetnički rad predstavljen kroz povezivanje, preplitanje i istraživanja porodičnog naslijeđa i pozicije žene u svijetu umjetnosti. "Počevši od lične priče, od veza, kojim se bavila moja majka, gradim ovu izložbu postavljajući pitanja o značaju naslijeđa u njenom stvaralaštvu, o tome šta vez predstavlja u savremenoj umjetnosti, ulazeći i u domen pitanja pozicije žene u umjetničkom svijetu", navodi umjetnica.

Vez, kako dalje pojašnjava, dugo vremena je percipiran kao ženski zanat, prostor ženske razonode, vremenom postaje dio umjetničkog izraza, našavši svoje mjesto i u stvaralaštvu mnogih savremenih umjetnica.

"Putem ženskog naslijeđa, predstavljajući svoj umjetnički rad kroz vez, nadograđujem svoj umjetnički izražaj premještajući umjetnost u prostor, u vidu tapiserije. Postavljajući polazište svog umjetničkog rada u okvir porodičnog naslijeđa, počevši od motiva ribe, koji za mene predstavlja simbol žene, svoja umjetnička istraživanja dalje artikulišem i izražavam koristeći crtež, slikarstvo i instalaciju. Heklanje, kao glavna inspiracija, u mom slučaju je otrgnut iz tradicionalnog okvira, i predstavljam ga u novom svjetlu, obogaćeno sopstvenim senzibilitetom i umjetničkom vizijom", kaže Aćimovićeva o svom radu.

Katarina Aćimović je rođena 1999. u Zvorniku. Srednju Ekonomsku školu završila je u Loznici 2018. godine. Diplomirala je u klasi profesorice Jelene Karišik, na smjeru Slikarstvo na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 2022. godine.

Godine 2023. završila je master studije u klasi profesorice Biljane Đurđević, na smjeru Slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, jedna od značajnih, 2022. godine nagrada Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske za najbolje radove na Godišnjoj izložbi radova studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Godine 2022. nagrada Muzeja Semberije za najbolji rad na 14. bijeljinskom bijenalu u Bijeljini.

Godine 2021. održala je dvije radionice veza na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, dok je 2023. godine položila prvi nivo tradicionalnog veza kod profesorice dr um Vere Marković.

Učesnica na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u Federaciji, Bosni i Hercegovini. Imala je osam samostalnih izložbi.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije