Vizuelna umjetnost

"Iskustvo u gužvi - retrospektivna izložba Goranke Matić" u Zrenjaninu

"Iskustvo u gužvi - retrospektivna izložba Goranke Matić" u Zrenjaninu
Foto: Ustupljena fotografija | "Iskustvo u gužvi - retrospektivna izložba Goranke Matić" u Zrenjaninu

ZRENJANIN - Svečano otvaranje nove postavke u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin pod naslovom "Iskustvo u gužvi - retrospektivna izložba Goranke Matić" biće upriličeno 25. jula, sa početkom u 20 časova.

Autorka koncepcije i kustoskinja izložbe je Una Popović, viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, dok je nadležna kustoskinja u zrenjaninskom muzeju Ivana Arađan, viša kustoskinja - istoričarka umjetnosti.

"Retrospektivna izložba 'Iskustvo u gužvi' bila je organizovana premijerno u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu tokom 2021. godine. U svedenijem formatu izložba 'Iskustvo u gužvi' biće predstavljena publici u Zrenjaninu u periodu od od 25. jula do 9. septembra", saopšteno je iz zrenjaninske kulturne institucije.

Opus fotografkinje Goranke Matić vrlo je slojevit, nije tematski profilisan na jednu kategoriju fotografije, a ona je okarakterisana kao hroničar jednog vremena.

"Prisutna je na umetničkoj i fotografskoj sceni već 40 godina. Od samih početaka, osamdesetih godina prošlog veka, njen rad paralelno se odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije. Dvostrukost unutar njenog profesionalnog angažmana - kao, s jedne strane, novinskog hroničara muzičkih i likovnih a kasnije i političkih događaja i, sa druge, posvećenog umetničkog fotografa, doprinele su kompleksnom autorskom opusu koji se najprimerenije može sagledati kroz prizmu žanrovskih podela. Iako su se teme i žanrovi razlikovali u zavisnosti od angažmana ali i prirode interesovanja, to nije uticalo na kreativnu poziciju Matićeve već, upravo suprotno, na ujednačavanje vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se ogleda pre svega u jednako jasnoj autorskoj koncentrisanosti kako na ljude tako i na događaje i situacije. Otud i naziv ove retrospektivne izložbe - 'Iskustvo u gužvi', čija je namera upravo da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada Matićeve", navode iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Izložba "Iskustvo u gužvi" iako je originalno u Muzeju savremene umetnosti bila podijeljena u pet cjelina, ovom prilikom biće predstavljene četiri cjeline: Neki taj osećaj za fotografiju: prve autorske izložbe i radovi realizovani u mediju fotografije,  Kombinovanje saznanja i prošimanje iskustva: fotografije rok koncerata i protagonista novog talasa zajedno sa akterima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar (rok fotografija, način života aktera rok i umetničke scene, dizajn omota muzičkih albuma), 10 godina protiv (fotografije sa političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990-2000),  Intimno ogledalo: umetnički projekti (intimni autoportreti, Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci i dr.).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije