Vizuelna umjetnost

"Fosili u antropocenu": Izložba radova Branimira Karanovića u Banskom dvoru

"Fosili u antropocenu": Izložba radova Branimira Karanovića u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | "Fosili u antropocenu" Branimira Karanovića u Banskom dvoru

BANJALUKA - Izložba radova "Fosili u antropocenu" akademskog grafičara i fotografa Branimira Karanovića biće otvorena 11. oktobra u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora sa početkom u 19 časova.

Kako su saopštili organizatori, Branimir Karanović od 1974. godine aktivno  izlaže na samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

"Na dva komparativna kvadrata svake grafike prikazani su arheološki i paleontološki ostaci - fosili, ekofakti, artefakti, kosti, otpaci. S jedne strane drevni, a s druge iz vremena koja se sada naziva 'antropocen' i označava posebnu geološku epohu presudno određenu ljudskim delanjem", zapisao je o izložbi Aleksandar Palavestra, univerzitetski profesor i publicista.

On je dodao da Karanovićeve grafike probijaju hronološke barijere, a njegovi "uporedni životi" fosila, arheoloških ostataka i svakodnevnih razvaljenih, odbačenih i zapostavljenih predmeta svakako oneobičavaju sadašnjost i uspostavljaju jasnu, neraskidivu vezu s prošlošću.

"Sličnosti između fragmentovanih vinčanskih figurina i delova plastičnih lutki, fosilnih amonita, puževa i modernih cirkularnih testera, brusilica, eksera, matica i šajbni na Karanovićevim grafikama nisu samo formalne, niti su puke likovne dosetke. One su pokazatelj duboke, organske veze", izjavio je Palavestra.

Naveo je da umjetnik na svojim grafikama postavlja važna, fundamentalna pitanja koja povezuju umjetnost, nauke o prošlosti, ali ih čak nadilaze u opštijem filozofskom i biološkom smislu, te da su to pitanja opstanka.

"Ona su aktuelna i tiču nas se svakodnevno, sa svakim udahom zagađenog vazduha, nestankom drveta ili planinske reke. Karanovićevi uporedni kvadrati nas podučavaju da smo svi u prirodi povezani, te da smo oduvek i bili, ali nas i upozoravaju na krhkost života i njegovih ostataka", rekao je Palavestra.

Organizatori su dodali da će gost na izložbi biti Đorđe Aralica, koji je diplomirao vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i doktorirao višemedijsku umetnost na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu.

"Araličino umjetničko interesovanje je u domenu istraživanja međuodnosa skulptoralne forme, medija i prostora, kao i česte suprotstavljenosti umjetnosti skulpture efemernom kontekstu savremenog svijeta", zaključili su iz Banskog dvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije