Vizuelna umjetnost

Evropske galerije otvaraju vrata velikim umjetnicima ove jeseni

Evropske galerije otvaraju vrata velikim umjetnicima ove jeseni
Foto: Ilustracija | Evropske galerije otvaraju vrata velikim umjetnicima ove jeseni

PARIZ, LONDON - Umjetničke galerije i muzeji širom Evrope ove jeseni otvaraju vrata izložbama koje istražuju inovativne stilove, istorijske avangarde i savremene trendove, bilo da se radi o apstraktnom ekspresionizmu ili multidisciplinarnim instalacijama.

Za sve koji već imaju planove posjetiti neke od evropskih gradova vrijedi dodati I ove izložbe na listu stvari za posjetiti, a za one koji vole dobre izložbe, ovo će možda biti znak da rezervišete avionsku kartu koju gledate već neko vrijeme.

Surrealism, Centre Pompidou, Pariz (do 13.01. ’25.)

Ove godine obilježava se 100 godina od početka pokreta nadrealizma, pa će u Centre Pompidou u Parizu kroz izložbu koja je zamišljena kao lavirint biti izloženi radovi najpoznatijih umjetnika tog pokreta. No, uz radove onih poznatijih umjetnika, biće predstavljeni i radovi onih manje poznatih sučesnika pokreta nadrealizma, te će se istražiti njihov rad nakon završetka pokreta. U srcu izložbe posjetioci će imati prilike vidjeti originalni Manifesto André Bretona, što će oduševiti sve ljubitelje nadrealizma.

Van Gogh: Poets and Lovers, National Gallery, London (do 19.01. ’25.)

Nacionalna galarija u Londonu ovu izložbu naziva spektaklom koji se vidi jednom u 100 godina. Ova izložba okupiće neke od najboljih radova poznatog umjetnika, a predstaviće i radove koje se vrlo rijeko mogu vidjeti u javnosti na izložbama što će biti prava poslastica za sve ljubitelje Van Gogovih radova. Izložba će pružiti detaljniji uvid u njegovu inspiraciju, ali i transformaciju kroz godine.

Helen Frankenthaler: Painting without Rules, Palazzo Strozzi, Firenza (27.09. ’24 – 26.01. ’25.)

Palazzo Strozzi u Firenci ove jeseni i zime biće dom izložbe koje istražuje rad jedne od najznačajnijih slikarica 20. vijeka – Helen Frankenthaler. Helen je poznata po svojoj takozvanoj „soak-stain“ tehnici koja uključuje izlijevanje razrijeđenih uljanih boja na nepremazano platno, a koja je bila revolucionarna u slikarstvu, posebno unutar apstraktnog ekspresionizma. Helen je postavila put za brojne buduće generacije umjetnika ističući se u polju u kojem su tada dominirali muškarci.

Anthony McCall: Raised Voices, Sprüth Magers, London (13.09. – 21.12.)

Izložba Raised Voices istražuje McCallovu dugogodišnju fascinaciju svjetlom i prostorom, te predstavlja nova i poznata djela koja posjetiocima omogućavaju jedinstveno iskustvo. McCall je poznat po svojim „solid light“ radovima, koji kombinuju projekcije svjetla i magle kako bi stvorio trodimenzionalne svjetlosne skulpture. Njegovi radovi pozivaju posjetioce na interakciju s prostorom, jer svjetlost i magla stvaraju iluziju volumena i prostora kroz koji se može prolaziti.

Arte Povera: From Process to Presence, Pinault Collection, Pariz (09.10. ’24. – 20.01. ’25)

60-ih godina prošlog vijeka je grupa italijanskih umjetnika odlučila zaboraviti sve klasične materijale i medije koji se koriste za stvaranje umjetnosti i okrenuti se malo nekonvencionalnim medijima. Neki od tih medija bile su sijalice, krompiri, vuna i mnogi drugi, te se iz ovog rodio takozvani Arte Povera ili siromašna umjetnost pokret. Za njih umjetnost nije predstavljala nešto statično, već nešto što se stalno mijenja, a ove će jeseni u Parizu biti moguće vidjeti radove nekih od ključnih umjetnika za ovaj pokret. Fokus izložbe ovih umjetnika i pokreta stavlja se na vrlo istaknutu redefiniciju materijala i stvaranje izazova modifikacijom  umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije