Vizuelna umjetnost

Cirkuski umjetnik na akrobatskom točku: Performans "Linije" u MSU RS

Cirkuski umjetnik na akrobatskom točku: Performans "Linije" u MSU RS
Foto: Ustupljena fotografija/Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske | Cirkuski umjetnik na akrobatskom točku: Performans "Linije" u MSU RS

BANJALUKA - Cirkuski performans "Linije" cirkuske grupe "Cie SCOM" zakazan je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) za 18. septembar sa početkom od 19 časova.

Kako saopštavaju iz MSU RS, cirkuski performans "Linije" je nastao kao dio projekta "Cirkus=umetnost", osmišljenog u saradnji sa regionalnim programom za izvođačke umjetnosti "Teatroskop", te se realizuje uz podršku Francuske ambasade i Francuskog instituta u BiH i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

"Umjetnički cirkuski nastup 'Linije' je savremeni izraz u cirkuskoj vještini koji pruža mogućnost sagledavanja ove vrste perfomativnog pokreta na jedan nov način. 'Linije' prikazuju cirkuskog umjetnika na akrobatskom točku (Cyr wheel)", navode organizatori.

Autor tačke je Kolin Garsija, dok je izvođač Žeremi Odeber, a prateću muziku potpisuje Lukas Desroš.

"Formom i sadržajem, od rekvizita do kružnog postavljanja publike, ova predstava istražuje krug u cilju otkrivanja suštine cirkusa. U toku svog nastupa oni koriste boju i rekvizite, te na taj način kroz zahtjevne cirkuske pokrete stvaraju novo umjentičko djelo inspirisano djelima slikara Huana Miroa i Vasilija Кandinskog", dodaju iz Muzeja savremene umjetnosti.

Performans "Linije" je dio pratećeg programa izložbe "New Era: umjetnički diskursi o društvenim i klimatskim promjenama".

"Ova cirkuska tačka predstavlja posljednji dio triptiha koji je ujedno namjenjen i najmlađoj publici, a nudi savremeni pogled na tri osnovna cirkuska elementa - tijelo, porodicu i krug. Кroz ovakvu vrstu pristupa, publici se pruža mogućnost drugačijeg pogleda na savremeni cirkus, ali i saznanje na koji način je prevaziđen tradicionalni format ovog umjetničkog izraza, koji danas u mnogim zemljama postaje vid formalnog obrazovanja", zaključili su iz MSU RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije