Pozornica

Otvoren Festival festivala u Trebinju: Ključevi grada u rukama glumaca

Otvoren Festival festivala u Trebinju: Ključevi grada u rukama glumaca
Foto: Vesna Duka | Zvanično otvoren Festival festivala u Trebinju: Ključevi grada u rukama glumaca

TREBINJE - Gradonačelnik Mirko Ćurić otvorio je večeras u Trebinju 67. Festival festivala, najprestižniju smotru dramskih amatera regiona, predajući simbolično ključeve grada glumcima i pozvavši ih da i ove godine uživaju u ljepotama ovoga grada.

"Festival festivala jeste ogledalo onoga što se dešava u dramskom amaterizmu regiona, ali je istovremeno i prilika da vidimo dokle smo došli i gdje se nalazimo kada su u pitanju kulturne ideje i gdje su najveći izazovi i najveće dileme, a pozorišni amaterizam je u najširem smislu te riječi temelj jedinstvenog poimanja kulture života koji počiva na velikom entuzijazmu, ljubavi i radosti“, istakao je Ćurić.

Napominjući da se, u nedostatku sredstava i ograničenog budžeta, mnoga profesionalna pozorišta odlučuju da igraju gotovo estradne komade, on je istakao da se zato u pozorišnom amaterizmu bez kompleksa igra velika literatura, a nesputano se razvija talenat i kreativna scena.

"Skoro da i nema poznatijeg glumca na ovim našim prostorima da nije bio amater i da nije nastupio na Festivalu festivala u Trebinju ili na Vinjerandi na Hvaru, odakle je daleke 1957. godine sve krenulo, a bez ovakvih događaja i bez kulture bismo nepovratno bili osiromašeni, ali i uskraćeni u prilici da sa svojim komšijama razvijamo dublju komunikaciju i trajno prijateljstvo“, dodao je Ćurić, pojašnjavajući da zato ovaj festival toliko dugo i traje.

Upravo u čast jednog od glumaca koji su počinjali amaterizmom da bi postali veliki umjetnici, Nebojše Glogovca, uoči zvaničnog otvaranja festivala, u Galeriji Kulturnog centra Trebinje je otvorena izložba fotografija sa najznačajnijih pozorišnih predstava ovoga rano preminulog glumca, rođenog u Trebinju.

Riječ je o izložbi Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, za koju je direktorica ove ustanove Vesna Burojević naglasila da je ona samo jedna od njihovih muzejskih priča, pogodna da se prikaže upravo na trebinjskom Festivalu jer prikazuje brojne predstave umjetnika iz hercegovačkih krajeva.

Nakon toga je uslijedilo izvođenje prve festivalske predstave "Aladin" Dramskog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih, a u ponedeljak nastupa Letečka teatarska trupa Tetovo sa "Dječakom u prugastoj pidžami", da bi se u srijedu predstavilo Gradsko pozorište Trebinje sa "Orkestrom Titanik", a u četvrtak slijede "Smetovi" u izvođenju Kulturnog centra Kisač, u petak Teatar 011 Beograd "Let iznad kukavičjeg gnezda" i  zadnjeg dana festivala DIS scena iz Zvornika sa predstavom "Jaaao, Milenko".

U pratećem program, u subotu će biti izvedena još jedna predstava - monodrama "Brevrovizija" koja će se prikazivati dok bude zasjedao festivalski žiri, ali će taj prateći program sadržati i promocije knjiga "Zatamnjeni ekran" Božidara Zečevića i "Tajna ispod mrtve mačke" Predraga Savića.

Promovisaće se i časopis za pozorište "Teatron" edicije "Dramska baština" i izdavačka djelatnost Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, te časopis "Agon", Banja Luka.

Svih festivalskih dana će se po gradu izvoditi muzički i scenski performansi, a završnicu of programa Festivala će predstavljati tradicionalna izložba fotografija sa svih predstava koju godinama rade čalnovi Foto kino kluba Trebinje.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije