Pozornica

Zoran Pejić: Na konkurse se javi 400 crtača

Zoran Pejić: Na konkurse se javi 400 crtača
Zoran Pejić: Na konkurse se javi 400 crtača

Udruženje strip-autora i obožavalaca stripa RS "Deveta dimenzija" je vrlo mlada, samostalna, nezavisna i nepolitična organizacija nastala kao plod ljubavi njenih članova prema devetoj umjetnosti. Ima više od 100 članova iz RS i najveći dio objavljenih stripova posvećen je upravo radovima strip-autora Srpske, kaže Zoran Pejić, strip-crtač i predsjednik "Devete dimenzije", u intervjuu za "Nezavisne".

NN: Na kojim aktivnostima Udruženje trenutno radi?

PEJIĆ: Udruženje sprovodi nekoliko aktivnosti, a to su učestvovanje na "Jelen Demofestu" u Banjaluci, "Druga izložba stripa Srpske" u deset gradova RS i jedna od najvažnijih je priprema petog broja strip-magazina "Parabellum", koji je izdavačko čedo "Devete dimenzije". Nastao je iz čistog entuzijazma i ogromne ljubavi prema stripu.

NN: Šta sve spremate za ovogodišnju izložbu?

PEJIĆ: Strip-radionice kao i promociju četvrtog broja strip-časopisa "Parabellum". Tu su i predavanja istaknutih strip-autora, kao što su Milorad Vicanović Maza, jedini strip-crtač iz RS koji radi za francuske i američke izdavače, zatim Branislav - Bane Kerac, srpski crtač stripa, scenarista, ilustrator. Stripove mu objavljuju širom svijeta, a kritika i istorija stripa ga smatraju za najuticajnijeg srpskog i jugoslovenskog crtača modernog doba. Tu je i Aleksa Gajić, strip-autor, ilustrator, reditelj i animator iz Srbije, poznat po svom stripu "Tehnotajz" sa scenaristom Darkom Grkinićem, po kojem je kasnije napravljen i animirani film "Tehnotajz: Edit i ja". Ilustrator je časopisa "Politikin zabavnik". Aleksa će predstaviti svoj cjelokupan rad i prikazati svoj najnoviji animirani film "Uspon i pad umetnosti". Doći se i Boban Savić Geto, čije su ilustracije dva puta objavljene u čuvenom američkom godišnjaku posvećenom ilustraciji - "Spectrum". Boban će predstaviti svoj cjelokupan rad iz oblasti stripa, ilustracije, video i filmske produkcije.

NN: Imali ste plan da dovedete poznate italijanske strip-autore u Banjaluku, šta se desilo sa tom idejom?

PEJIĆ: Postojala je obostrana volja za dolazak nekoliko crtača i scenarista Izdavačke kuće "Boneli", ali u međuvremenu došlo je do promjene u njihovoj upravi tj. promijenili su nekoliko crtača i scenarista, tako da je to prolongirano za drugu polovinu godine, ali publika u Banjaluci neće biti uskraćena, jer dolazi Bane Kerac, koji je svojevremeno nacrtao nekoliko epizoda "Velikog Bleka", a sad crta specijalnu epizodu "Zagora", koja iz štampe izlazi početkom 2014. godine.

NN: Održali ste i brojne radionice i izložbe po manjim gradovima?

PEJIĆ: Do sada, u ovoj godini, imali smo izložbe i strip-radionice u Laktašima, Bratuncu, Srebrenici i  Nevesinju. Do kraja godine u planu su radionice i izložbe u Sokocu, Zvorniku, Višegradu, te u Kalinoviku, Kneževu, Trebinju, Kostajnici, ali Beogradu, Novom Sadu i Herceg Novom.

NN: Kako ocjenjujete stanje strip-scene kod nas?

PEJIĆ: Stanje strip-scene u RS je dobro, jer sve naše radionice i promocije strip-časopisa su sve posjećenije. Na naš konkurs javi se više od 400 crtača. Kod nas ima mladih umjetnika koji vole strip, a i onih koji su kvalitetni crtači i to više nego što smo očekivali.

NN: Kakvu saradnju imate sa strip-autorima iz regiona?

PEJIĆ: Saradnja sa autorima iz regiona je odlična. To pokazuje i dokazuje naš časopis "Parabellum" u kojem smo objavili radove autora iz regiona.

NN: Kako ocjenjujete podršku relevantnih institucija kada je u pitanju vizuelna umjetnost kod nas?

PEJIĆ: Podrška relevantnih organizacija je odlična, jer svake godine objavljuju konkurse koji su vezani za kulturu i oblast kojom se mi bavimo. Na konkursima koje su objavljivale institucije RS, uvijek smo bili podržani. Zahvalio bih institucijama u RS, koje koliko-toliko iznađu načine da podrže brojne kulturne aktivnosti. Ne treba da budemo nezahvalni i pretjerujemo, jer uz znatnu podršku institucija i entuzijazam ljudi koji istinski žele napraviti i unaprijediti ponudu kulturnih događaja i dešavanja u RS, zaista se može napraviti rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije