Pozornica

Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra Erveu Loišimolu i Li Delong

Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra Erveu Loišimolu i Li Delong
Foto: Ustupljena fotografija | Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra Erveu Loišimolu i Li Delong

SARAJEVO - Ovogodišnji dobitnici najvišeg priznanja koje dodjeljuje Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, su francuski umjetnik Erve Loišimol i američko-francuska umjetnica Li Delong.

Kako je saopšteno iz MESS-a, priznanja će im biti uručena večeras, u 19.30 na ceremoniji otvaranja 64. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Narodnom pozorištu Sarajevo i uz direktan prenos na BHT 1.

U obrazloženju Direkcije za dodjelu nagrade Evreu Loišimolu između ostalog stoji:

"Loišimol je umjetnik koji je, kroz godine svog rada, ostavio dubok i trajan pečat na teatarsku scenu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Njegova predanost i nesebična podrška bosanskohercegovačkim umjetnicima, čak i u najtežim okolnostima, poput onih tokom opsade Sarajeva, svjedoči o njegovom neizmjernom doprinosu našem teatru i našoj umjetničkoj zajednici. Loišimol je čovjek je kroz cjelokupni umjetnički opus bio čovjek koji je gradio mostove između ljudi, umjetnika i različitih kultura. On je živi svjedok da takva komunikacija ovaj svijet čini smislenijim mjestom. Kroz suradnju s umjetncima iz Sarajeva, Loišimol je doprinio obnavljanju kulturnog života u gradu i očuvanju umjetničke scene u najtežim vremenima", pojašnjeno je u saopštenju.

Kako je dalje navedeno, njegova volja da radi u teškim uslovima, uprkos svemu, pokazuje koliko je teatar za njega više od puke umjetnosti - to je alat otpora protiv rata, ugnjetavanja i fašizma.

"Erve Loišimol nas je svojim radom podsjetio da teatar ima moć da inspiriše, povezuje i prevazilazi granice, čak i u najtežim okolnostima, te mu zato s ponosom dodjeljujemo nagradu za poseban doprinos umjetnosti teatra", pojašnjavaju iz MESS-a.

Još jedna izvrsna umjetnica dobitnica je ovog priznanja, a u obrazloženju Direkcije istaknuto je slijedeće:

"Li Delong je američko-francuska glumica, redateljica, spisateljica, predavač i umjetnička direktorica 'La Compaigne Lark'. Njen veliki umjetnički opus koji podrazumijeva teatarski i filmski angažman posebno je obogaćen  i u pedagoškom angažmanu kada drži bezbrojne radionice i majstorske kurseve o pozorišnom klaunu, zatim i o bufonu i manipulaciji predmetima. Li je držala takve radionice od Perua do Katara i ratnog Sarajeva 1994. godine", stoji dalje u saopštenju.

Tom posjetom, piše dalje, za vrijeme rata u Sarajevu, umjetnički se vezuje za domaće stvaraoce, postaje njihova prijateljica i saradnica, zadržava duhovne i stvaralačke relacije, pa je možemo vidjeti i kao predavačicu, glumicu i rediteljku u sarajevskim filmskim i pozorišnim produkcijama.

"Generacije današnjih etabliranih glumaca i glumica, reditelja i redateljica su zahvalni Li Delong što im je darovala radost klaunovske igre i učinila teatar posebnim mjestom gdje pokazujemo iskrene i istinite emocije. Direkcija Festivala MESS s ponosom dodjeljuje naše najveće priznanje Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra Li Delong", zaključeno je u saopštenju.

Nakon svečane ceremonije otvaranja festivala, te dodjele priznanja, festival će biti otvoren švicarsko-palestinskom predstavom "Metro Gaza".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije