Pozornica

Završen Međunarodni festival pozorišta za djecu Banjaluka, pogledajte nagrade

Završen Međunarodni festival pozorišta za djecu Banjaluka, pogledajte nagrade
Foto: Ustupljena fotografija | Završen Međunarodni festival pozorišta za djecu Banjaluka,pogledajte nagrade

Žiri Dvadeset trećeg međunarodnog festivala pozorišta za djecu Banjaluka 2024, u sastavu: dr Jaroslav Adam Kilian, reditelj, Poljska, Blagovesta Vasileva, scenograf i kostimograf, Srbija i Saša Terzić, glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske, u periodu od 13. do 19. oktobra 2024. godine ocjenjivao je konkurenciju za nagrade 10 predstava iz osam država.

Učestvovali su:  Malo pozorište „Duško Radović“, Beograd Srbija

Pozorište za djecu „Arlekino“, Brašov, Rumunija, Kazalište Virovitica i Gradsko kazalište „Joza Ivakić“, Vinkovci, Hrvatska

Državno dječije dramsko pozorište Sankt Petersburg, Rusija, Dečje pozorište Subotica, Srbija, Teatar „Mil Rostros“, Meksiko Siti, Meksiko, Pozorište „Bobita“, Pečuj, Mađarska, Teatar „Angeles de trapo“, Malaga, Španija, Lutkovno gledališče „Pupila“, Lendava, Slovenija i Pozorište lutaka „Pinokio“, Beograd, Srbija.

Na završnoj sjednici održanoj 19. oktobra 2024. godine žiri je jednoglasno donio sljedeće odluke:

SPECIJALNA NAGRADA se  dodjeljuje  Pozorištu lutaka „Pinokio“, Beograd, Srbija za predstavu "Magični grad".

Poetičnost priče i moć imaginacije koje ukazuju na snagu mašte kao nepobjedivog imperativa  u preživljavanju djece i odraslih i u najtežim tragedijama.

SPECIJALNA NAGRADA dodjeljuje se Momirki Bajlović za kostim i maske u predstavi "Beskrajna priča", Malog pozorišta "Duško Radović".

GLUMAČKE NAGRADE se dodjeljuje Relji Jankoviću, za ulogu Bastijana  u predstavi "Beskrajna priča", Malog pozorišta "Duško Radović" za suptilan glumački proces i empatiji prema dječaku koji je konfrontiran traumom.

Glumačka nagrada se dodjeljuje Dubravki Kovjanić, za uloge u predstavi "Beskrajna priča", Malog pozorišta "Duško Radović", koja je sa minimalnim sredstvima ostvarila moćan pozorišni rezultat.

Glumačka nagrada se dodjeljuje Aratu Mate za ulogu Palka u predstavi "Lenka i Palko", Lutkarskog pozorišta Bobita, Pečuj, Mađarska za glumačke i lutkarske vještine i ubjedljivost u dočaravanju karaktera dječaka.

Glumačka nagrada se dodjeljuje Dariji Smirnovoj, za uloge u predstavi "Beba i mama" (Priča o malom ždrijebetu i sreći), Državnog dječijeg dramskog pozorišta, Sankt Petersburg, Rusija, za perfekciju animacije, scenski pokret i govor.

Glumačka nagrada se dodjeljuje Petri Kavaš i Vitomiru Vratariču za odličnu partnersku igru i kreaciju imaginacije koja transformiše obične predmete u karakter, u predstavi "Zoo putnici", Lutkovnog gledališča Pupila, Lendava, Slovenija.

Nagrada "Dragan Banjac" za najkomičniju glumačku igru dodjeljuje se Nikoli Kerkezu za uloge Starešine/Eriba/Endživuka/Igramulinog deteta i Bića mraka, u predstavi "Beskrajna priča", Malog pozorišta "Duško Radović", Beograd.

Virtuoznost da u blagodarnoj sjenci glavnih likova, svakim svojim glumačkim zadatkom na drugačiji način nasmije publiku i iščita linije humora igrajućih karaktera impresivno utemeljuje sjećanje na Dragana Banjca, glumca Dječijeg pozorišta, koji je u svojoj karijeri upravo na ovakav, dirljiv način oduševljavao i nasmijavao publiku.

NAGRADA ZA NAJBOLJU MUZIKU dodjeljuje se Luki Cojhteru i Valteru Klemenčiću u predstavi  "Zoo putnici", Lutkovnog gledališča Pupila, Lendava, Slovenija.

Muzika stvara konstrukciju dramaturgije predstave.

NAGRADA ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU dodjeljuje se Aleksanderu Staviskom u predstavi "Beba i mama" (Priča o malom ždrijebetu i sreći), Državnog dječijeg dramskog pozorišta, Sankt Petersburg, Rusija, koja je kreirala poetski prostor scene objektima, svjetlom i projekcijama.

NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU dodjeljuje se Vagneru Galjo, za predstavu "Greška 404", Teatra Angeles de Trapo, Malaga, Španija.

Za preciznost lutkarske režije i otvaranja važne teme za mlade.

GRAN PRI, NAJBOLJA PREDSTAVA U CJELINI dodjeljuje se predstavi "Igraj se sa mnom", Dečjeg pozorišta, Subotica, Srbija.

Dječija usamljenost ispričana pozorišnim sredstvima uz sjajan, poetičan  i simbolički narativ,  a humorističnim jezikom, izdvaja ovu predstavu u potpunosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije