Pozornica

Uz brojna gostovanja, na sceni NP RS 141 predstava i 12 koncerata

Uz brojna gostovanja, na sceni NP RS 141 predstava i 12 koncerata
Foto: Ustupljena fotografija | Uz brojna gostovanja, na sceni NP RS 141 predstava i 12 koncerata

BANJALUKA - Narodno pozorište Republike Srpske (NP RS) je, kako saopštavaju iz ove institucije, predstavom "Hrkači", odigranom 21. juna, spustilo zavjese u 94. sezoni, a 25. juna je izveden još jedan u nizu koncerata Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske iz ciklusa "Introdukcije" i time je na matičnoj sceni završena i koncertna sezona.

Međutim, kako su javili u nastavku, osim na matičnoj sceni, NP RS je u Jajcu 2. i 5. jula na Pozorišnim/Kazališnim igrama odigralo još dvije predstave, jednu u sklopu takmičarskog dijela i jednu za zatvaranje.  "Kruna za kraj sezone je učešće na Purgatorijama u Tivtu, 10. jula, s predstavom 'Urnebesna tragedija' u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Beogradu", saopštavaju iz NP RS. 

Od početka pozorišne sezone, saopštili su u nastavku, u septembru 2023. godine izvedena je 141 predstava na matičnoj sceni i 12 koncerata Simfonijskog orkestra NP RS na velikoj sceni (po šest koncerata iz ciklusa pod nazivima "Introdukcije" i "Serenada za..."). 

"Ugostili smo 27 ansambala, a gostovali 40 puta na različitim scenama širom regiona i na mnogim festivalima - od Gradiške, Prijedora, Mostara, Jajca, Zenice, Brčkog, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Bihaća, Drvara, Zaječara, Niša, Nikšića, Beograda, Novog Sada i Beča. Naši glumci su osvajali simpatije i nagrađivani velikim aplauzima. I ove godine je naše pozorište osvajalo brojne nagrade u različitim segmentima umjetničkog stvaralaštva", javljaju iz NP RS.

Oni dodaju da su uspješno realizovane četiri premijere, od kojih su posebno ponosni na operu "Karmen" koja je bila osvježenje, kako za publiku, tako i za ansambl i repertoar Narodnog pozorišta Republike Srpske. 

"Na sceni 'Petar Kočić' premijerno je izvedena predstava 'Čelične magnolije', koja je naišla na sjajan odziv publike i za koju se uvijek tražila karta više. Premijerom predstave 'Mali ratovi i kabine Zare' u koprodukciji sa 'Sterijinim pozorjem', unijeli smo novu energiju u ansambl, dali priliku mladim glumcima, kao i mladoj autorki, otvarajući vrata domaćem, savremenom, originalnom tekstu", ističu u saopštenju iz NP RS, uz dodatak da je to bila jedna od dvije realizovane koprodukcije jer su sezonu otvorili premijerom Šekspirovog "Romea i Julije" u režiji Sonje Petrović i u koprodukciji sa Pozorištem u Kopru (Gledališče Koper/Teatro di Capodistria).

Osim Teatar festa "Petar Kočić", koji je, javljaju iz pozorišta, po 26. put pronašao put do srca publike, imali su i mini-festival u čast prerano preminulog reditelja i prijatelja NP RS Jagoša Markovića pod nazivom "Dani Jagoša Markovića", kao i festival "Naši dani" koji je uspostavljen saradnjom sa Beogradskim dramskim pozorištem i sad već prelazi u tradicionalnu razmjenu gostovanja. 

"Svi ovi događaji na našoj matičnoj sceni su privukli više od 40.000 posjetilaca. Posebno smo ponosni na rad Simfonijskog orkestra koji je plijenio pažnju kako na matičnoj sceni, tako i na sceni Srpskog narodnog pozorišta za doček Pravoslavne nove godine uz Marka Luisa i banjalučki bend 'Sopot', a tako i za kraj sezone gdje je bio pratnja na 'Banja Luka Festu' Ivanu Bosiljčiću i Jeleni Tomašević na koncertu pod nazivom 'Simfonija udvoje' i time dokazao da uspješno raste i napreduje", podsjećaju iz NP RS. 

Dodali su da je ove godine potpisan novi sporazum o saradnji, i to između Centra za kulturu Tivat i Narodnog pozorišta Republike Srpske, gdje su potpisnici sporazuma izrazili želju za nastavak dalje saradnje i razmjenu svojih budućih aktivnosti.

"Za Dan Republike, 9. januara, ponovo smo ugostili umjetnike iz Nacionalnog dramskog pozorišta u Sankt Peterburgu (Aleksandrinskog teatra) i time nastavili saradnju uspostavljenu protekle godine u martu. Ta saradnja će biti uspješno nastavljena i našim učešćem na Aleksandrinskom festivalu u Sankt Peterburgu, 1. i 2. septembra tekuće godine, čime svečano ulazimo u sljedeću sezonu", završili su rekapitulaciju upravo završene i najavili početak nove sezone čelnici Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije