Pozornica

"Umjetnost zvuka i pokreta u pozorištu Indonezije" u sarajevskom BKC-u

"Umjetnost zvuka i pokreta u pozorištu Indonezije" u sarajevskom BKC-u
Foto: Ustupljena fotografija/Bosanski kulturni centar | "Umjetnost zvuka i pokreta u pozorištu Indonezije" u sarajevskom BKC-u

SARAJEVO - Gostovanje predstave "Umjetnost zvuka i pokreta u pozorištu Indonezije" biće upriličeno 12. oktobra na Velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo (BKC KS) sa početkom u 20 časova.

Organizatori ovog nesvakidašnjeg događaja su Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i BKC KS.

Kako saopštavaju, više od 30 umjetnika će na sceni učestvovati u predstavi, a narednih dana će održati i radionice plesa i borilačke vještine "pentjak silata" na Akademiji scenskih umjetnosti Univerzitetu u Sarajevu.

"Ovo je antologijska predstava sastavljena od nekoliko segmenata u kojima vrhunski umjetnici, izvode muziku na tradicionalnim instrumentima, predstavljaju ples sunda kulture i demonstriraju borilačku vještinu 'pentjak silat'. Ovu borilačku vještinu su proslavili filmovi kao što je 'The Raid', ili 'John Wick'", saopštili su iz BKC KS.

Dodali su da će ovo biti prilika da, nakon više od decenije, sarajevska publika doživi spektakularnost i uzbuđenje tradicionalne indonežanske umjetnosti.

"Ples (tari) u arhipelagu Indonezije zauzima posebno mjesto kao prelazni oblik između svetih ritualnih plesova i dvorske zabave i profanih plesova savremene muzike (dangdut)", naveli su organizatori.

Dalje navode da je Jaipong jedan od najpoznatijih sunda plesova i jedan od najpopularnijih plesova u Indoneziji, koji se svojim senzualnim pokretima ubraja u profanije plesove.

"Kako na arhipelagu postoji nekih 350 različitih etničkih grupa, svaka sa svojom specifičnom kulturom i jezikom, ovom predstavom biće predstavljeno nekoliko tradicionalnih plesova sunda kulture iz Zapadne Jave, koja je sa 50 miliona stanovnika jedna od najvećih etničkih grupa Indonezije, sa veoma starom kulturom, pozorištem, plesovima, jezikom i pismom", objasnili su organizatori.

"Pentjak silat" je, saopštili su iz BKC KS, krovni naziv za niz borilačkih vještina praktikovanih na indonežanskom arhipelagu u raznim kulturama, a karakteriše ih kontrola energije, maksimalna utilizacija tijela, energije i predmeta, što ih čini ne samo elegantnom osnovom fizičkog treninga za plesače i glumce, nego i ubojitom vještinom ulične borbe.

"'Pentjak silat' je sada već svjetski poznat nakon planetarnog uspjeha filmova 'The Raid', 'John Wick', 'Mile 22' i 'Star Wars'. 'Pentjak silat' iz studija Sugeng Santosoa, borilačka je vještina iz grada Madiun koja njeguje bratstvo mladih ljudi iz Madiuna. Studio za umjetnost i kulturu Sugeng Santoso daje prioritet umjetničkim i kulturnim nastupima u svakoj izvedbi", zaključili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije