Pozornica

U četvrtak počinje treći Pozorišni akademski festival

U četvrtak počinje treći Pozorišni akademski festival
Foto: Ustupljena fotografija | U četvrtak počinje treći Pozorišni akademski festival

​BANJALUKA - Treći Pozorišni akademski festival (PAF), koji se već tradicionalno dešava u organizaciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Centra za vizuelnu umjetnost, biće održan od 27. do 30. juna u novom Studentskom kulturnom centru u Univerzitetskom gradu (kampus) u gradu na Vrbasu.

Kako saopštavaju organizatori, već tri godine Pozorišni akademski festival uspješno okuplja studente dramskih i srodnih umjetnosti akademija i fakulteta iz cijelog regiona, pružajući im priliku za razmjenu znanja, iskustava i vještina, kao i stvaranje novih umjetničkih vrijednosti, te promovišući mlade pozorišne umjetnike, uz podsticanje intenzivnije saradnje i jačanje veza između banjalučke Akademije umjetnosti i sličnih obrazovnih institucija iz okruženja.

"U okviru takmičarskog programa, publika će imati priliku da pogleda čak sedam izvanrednih predstava, a to su: 'Tri sestre' (Akademija umetnosti Novi Sad), 'Razlozi za život' (Fakultet dramskih umetnosti Beograd), 'Prst' (Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje), 'Hekaba' (Akademija umjetnosti Banjaluka), 'Životinjska farma' (Akademija umetnosti Beograd), 'Ćelava pevačica' (Akademija umjetnosti Banjaluka) i 'Prst' (Fakultet savremenih umetnosti Beograd)", otkrivaju organizatori glavni program PAF-a.

Pored zanimljivog takmičarskog programa, treće izdanje PAF-a, kako dodaju, krasiće i bogat prateći program, u okviru kojeg će biti održana dva master-klasa - "Glumački trening, sinteza metoda 20. i 21. vijeka i njihova praktična primjena u ruskoj pozorišnoj školi" i "Glumačko majstorstvo", koje će voditi Robert Elkibajev i Ekaterina Granitova, profesori poznatog Ruskog državnog instituta za pozorišnu umjetnost - GITIS iz Moskve. 

"Osim toga, u okviru festivala biće održano i javno čitanje dramskih tekstova studenata dramaturgije AUBL, javno slušanje radio drama studenata AUBL, retrospektivna izložba plakata studenata grafičkog dizajna AUBL, kao i poetsko-scenski prikaz 'Oda cetinjskome pustinjaku', svečana dodjela nagrada i PAFterparti", ističe se u saopštenju organizatora PAF-a.

Članovi žirija ovogodišnjeg PAF-a su: Slađana Zrnić, prvakinja Narodnog pozorišta Republike Srpske, Ana Anđelić, glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske, i Nikola Bundalo, pozorišni reditelj.  Kao i prethodnih godina, ulaz na sve programske sadržaje je slobodan. 

Pokrovitelj ovogodišnjeg PAF-a je grad Banjaluka, a sponzor festivala je kompanija "M:tel". Više informacija o programu, kao i festivalu, zainteresovani mogu naći na zvaničnim PAF Facebook i Instagram stranicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije