Pozornica

U Zenici počinje festival "Ljetne večeri Studio Teatra 2024"

U Zenici počinje festival "Ljetne večeri Studio Teatra 2024"
Foto: Ustupljena fotografija | U Zenici počinje festival "Ljetne večeri Studio Teatra 2024"

ZENICA - Osmi međunarodni teatarski festival "Ljetne večeri Studio Teatra 2024", koji se održava na Ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda u Zenici od 3. do 7. jula, predstaviće ukupno pet predstava.

Nusmir Muharemović, direktor ovog festivala i glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, rekao je da će prvi put na ovom festivalu imati predstavu Narodnog pozorišta Mostar, ali i Exit teatra iz Zagreba.

"Prvi put ove godine imamo goste iz Mostara, sa predstavom 'Ne igraj na Engleze'. Oni, također, već 10 godina igraju ovu predstavu i, na neki način, to je njihova kultna predstava. Također, prvi put na našem festivalu, nakon osam godina, imamo tetar Exit iz Zagreba, koji dolazi sa predstavom 'Pluća'. Kada govorimo o teatru Exit i Ljetnim noćima Exit tetra u Zagrebu, moramo reći da su oni nama na direktan način bili uzor da napravimo sve ovo - naše 'Ljetne večeri Studio Teatra' u Zenici. Tako da smo neizmjerno sretni da ćemo ove godine imati upravo i njih na našem festivalu", kazao je Muharemović.

Ovogodišnji festival 3. jula će u 21 čas otvoriti predstava 'Sljedeći' u produkciji CKM-a Sarajevo.

Sve četiri predstave za odrasle biće održane u istom terminu, samo će predstava za djecu "Mjesečeva šuma" Kulturne scene Male stvari iz Trebinja, koja će biti prikazana 6. jula, početi u 20.30 sati.

Drugog dana festivala, 4. jula, predstaviće se Narodno pozorište Mostar sa komadom "Ne igraj na Engleze", 5. jula na programu je predstava "Pluća" Exit teatra iz Zagreba, a festival će 7. jula tradicionalno zatvoriti kultna predstava u produkciji Studio Teatra Zenica "Državni lopov".

Jedan od pokrovitelja Festivala je i Federalno ministarstvo kulture i sporta, zatim Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta te Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona i Grad Zenica.

Pri realizaciji ovog festivala, podršku im pruža i BNP Zenica, koja im, osim opreme za produkciju, u slučaju kišnih večeri tokom festivala ustupi i svoju scenu za realizacijiu predstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije