Pozornica

U MRS otvorena izložba "Portreti srpskih vladara u srednjem vijeku"

U MRS otvorena izložba "Portreti srpskih vladara u srednjem vijeku"
Foto: Muzej Republike Srpske | U MRS otvorena izložba "Portreti srpskih vladara u srednjem vijeku"

BANJALUKA - Izložba "Portreti srpskih vladara u srednjem vijeku" otvorena je danas u Muzeju Republike Srpske (MRS), a 24 portreta srpskih srednjovjekovnih vladara koji se nalaze na freskama manastira u Srbiji u Banjaluku je stigla je iz Galerije fresaka Narodnog muzeja Srbije.

Izložba se realizuje u okviru "Dana Srbije u Republici Srpskoj".

Bojan Popović, upravnik Galerije fresaka Narodnog muzeja Srbije u Beogradu rekao je da je izložba nastala kao "posljedica" mjeseca kulture i gostovanja ustanova kulture iz Srbije u Republici Srpskoj.

"Ova 24 dela predstavljaju vladare dinastije Nemanjića, kasnije Lazarevića i Brankovića. Možemo videti velike promene na simbolima moći koje su ti vladari nosili, od prvih Nemanjića i od prve polovine 13. veka, kada se kao vladarski znaci javljaju krstati štap ili skiptar i vladarski pojas ili loros", rekao je Popović.

Kruna izložbe je veliki, maestralni portret cara Dušana, njegov najčuveniji i jedan od 30 očuvanih.

Davor Strika, vršilac dužnosti direktora Muzeja Republike Srpske, rekao je da je ponosan na činjenicu što građani Banjaluke i Republike Srpske mogu da pogledaju izložbu "Portreti srpskih vladara u srednjem vijeku" koju Muzej realizuje zajedno sa Narodnim muzejom iz Srbije.

"Ovo je dio i jednog šireg projekta koji je ozvaničen početkom juna u Srbiji na Svesrpskom saboru, gdje smo dogovorili da naša dva centralna muzeja realizuju zajedničke aktivnosti", rekao je Strika.

Izložbu je otvorila mr Milica Kotur, načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa pri Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, a koordinator izložbe u Muzeju je muzejski savjetnik istoričar umjetnosti Slavka Mirosavljević.

Izložba je otvorena do 22. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije