Pozornica

Triler "Siročad" otvara 75. sezonu BNP-a

Triler "Siročad" otvara 75. sezonu BNP-a
Foto: Ustupljena fotografija | Triler "Siročad" otvara 75. sezonu BNP-a

ZENICA - Porodični triler "Siročad" u režiji Ivana Plazibata trebalo bi da bude odigran 11. septembra sa početkom u 20 časova na sceni Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica povodom otvaranja 75. sezone.

Kako saopštavaju iz BNP-a, u ovom komadu igraju Zlatan Školjić, Snežana Vidović i Enes Salković.

"Napeta priča i radnja komada potiču pažnju gleodaoca do te mjere da ga sve vrijeme 'drže' intelektualno i emotivno involviranog u iščekivanje razrješenja. To, naravno, ni u kojem slučaju, nije svrha samo sebi, predstava ima snažnu poruku i prezentira društvenu refleksiju na tematiku kojom se bavi", zapisala je o predstavi Nedžma Čizmo, dramaturg.

Pored dramaturgije Nedžma Čizmo potpisuje i jezičku adaptaciju, za scenografiju je zaslužna Sabina Trnka, a za kostimografiju Lejla Hodžić. Kompozitor predstave je Petar Bilbija, a izbor muzike potpisuje Ivan Plazibat.

"Važna tema u komadu jeste nasilje. Tekst i predstava propituju ima li za nasilje opravdanja, kako nasilnici razmišljaju te dokle mogu ići. Postoji li uopće dobar čovjek? Mogu li situacija i sklop okolnosti od svakoga napraviti lošeg čovjeka?", zaključila je Čizmo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije