Pozornica

Tri predstave za kraj sedmice u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Tri predstave za kraj sedmice u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | Tri predstave za kraj sedmice u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

ZENICA - Kraj sedmice donosi bogat program u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica, gdje će se u periodu od 24. do 26. oktobra biti odigrane tri predstave, od kojih je jedna u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a.

Organizatori su saopštili da je nagrađivani komad "Sve to je iz kuće", rađen prema tekstu Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić na repertoaru 24. oktobra u 20 časova na Maloj sceni "Žarko Mijatović".

"Ovo je porodična drama koja govori o važnosti komunikacije između roditelja i djece. Tekst se na jedan suptilan način bavi temom vršnjačkog nasilja, gdje je fokus prvenstveno na tome kako će roditelji reagirati na slučaj koji se desio među mladima", naveli su iz BNP-a Zenica.

Licemjernost društva, kako su u nastavku dodali, nameće da je porodica i ono što se čuva "među četiri zida" sveto, ali se unutar tih zidova često kriju brojne tajne, neizgovorene istine, sumnje i strahovi, koji nastaju iz želje da zaštitimo sebe, ali i svoje bližnje.

"Koliko, zapravo, sve porodice nalikuju jedna na drugu i da li smo uopšte u stanju kreirati autentičnu porodicu, ni sličnu onima oko nas? Da li, u stvari, samo kreiramo autentičnu sliku o nama kakvi bismo voljeli da smo? Samo se čini da i te slike sve više liče jedna na drugu", saopštili su iz Bosanskog narodnog pozorišta.

U predstavi igraju Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bio zadužen Miran Kuduzović, a za kostimografiju Amina Musić. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.

Dan kasnije, 25. oktobra sa početkom u 11 časova na Velikoj sceni BNP-a Zenica se očekuje igranje omladinske predstave "Moram ti nešto reći". Riječ je o autorskom tekstu Selme Ćosić i Nedžme Čizmo, režiju potpisuje Selma Ćosić, a predstava je rađena u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica.

"Priča prati tinejdžerku Milu, koja zbog jedne online šale postaje predmet maltretiranja i zlostavljanja, a sve to ode veoma daleko. Pored toga, u isto vrijeme pratimo grupu tinejdžera koji su spremni ugroziti svoje zdravlje da bi dobili pratioce. Predstava postavljena kao jedna velika rekonstrukcija događaja, gdje svaki lik priča priču iz sopstvene vizure", zapisala je o komadu Selma Ćosić.

U predstavi igraju polaznici Dječije, omladinske i lutkarske scene Ema Duraković, Sara Džanić, Osman Efendić, Evhad Sivac, Armen Hodžić, Mak Nizamić, Džena Hasanica, Ella Kokić, Uma Nizamić, Dea Kalinić, Lajla Šarić, Asja Kokić, Maida Oruč, Anida Nezić, Iman Muslić, Daanin Jusić, Muhamed Jusić, Nejla Vehabović, Inda Softić, Zana Mašić, Alina Deronjić, Selina Okanović i Melika Drino.

Pozorišna sedmica se završava 26. oktobra u 20 časova, kada će na Velikoj sceni BNP-a biti izvedena "Medeja" prema dramskom tekstu grčkog tragičara Euripida i u režiji Stevana Bodrože.

"Euripidova Medeja uvek je bila simbol strasti i osvete. Ona je nesposobna da se pomiri sa nepravdom koja joj je učinjena, sa prestankom Jasonove ljubavi prema njoj, sa pitanjem da li je njegova ljubav ikada bila iskrena ili samo maska pritvornosti i koristi. Iz svega toga izranja i Medeja kao osvetnica, decoubica, Medeja kao jedan od najstrašnijih i najpotresnijih likova dramske književnosti, žena koja uništava sam život koji je stvorila, donela na ovaj svet, jer ne može imati emotivni život sa čovekom kog voli i koji je ostavlja", naveo je o predstavi Stevan Bodroža, režiser.

U predstavi igraju Lana Delić, Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Selma Mehanović, Faketa Salihbegović Avdagić, Siniša Vidović, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Sabina Kulenović, Osman Efendić/Alem Hamzić/Muhamed Jusić.

Dramaturgiju i jezičku adaptaciju predstave potpisuje Nedžma Čizmo, za scenografiju i kostimografiju je zadužena Sabina Trnka, saradnik za govor je bio Mehmed Porča, kompozitor predstave je Igor Kasapović, a za scenski pokret i koreografiju predstave je bio zadužen Emir Fejzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije