Pozornica

"Tri praseta" premijerno izvedeno u DP RS

"Tri praseta" premijerno izvedeno u DP RS
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske | "Tri praseta" premijerno izvedeno u DP RS

BANJALUKA - Premijera predstave "Tri praseta", u režiji Branislave Stefanović, odigrana je u četvrtak naveče u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS). Riječ je o adaptaciji priče iz "Engleskih narodnih bajki" po Džozefu Džejkobsu, koja je najstariji zapisani tekst o "Tri praseta".

Ova arhetipska priča o odrastanju smatra se jednom od formativnih bajki za razvoj dječje psihologije. Radnja predstave prati jednu od najpoznatijih bajki, koju znaju svi mali i veliki ljudi, ali u nešto drugačijoj "potpunoj" verziji. 

Početak je stacioniran u vremenu kada prasići još imaju majku krmaču, ali kao i u svakom odrastanju dolaze u fazu da se osamostale i krenu svako svojim putem. Majku krmaču igra Snežana Milidrag , koja je bila zadužena i za naraciju kompletne predstave, budući da je ovaj komad predviđen za najmlađu publiku 3+.

Na putu osamostaljenja prasići se sreću sa najvećim izazovom svake mlade osobe - skućivanjem. Tada dolazi dobro poznati dio pravljenja kućica od slame, daske i cigle, koje je uz scenografiju, kostime i lutke kreirala Sandra Nikač.

Životne planove tri praseta muti strašni vuk (Aleksandar Runjić), koji je, iako negativac, prikazan na zanimljiv i humorističan način, pa ne čudi što je pokupio naveće simpatije malih ruku. Kada "dune i vatru sune", strašni vuk poruši prvo kućicu od slame, pa zatim i onu od daske, i pojede dva mala praseta, koja glume Saša Terzić i Željko Milićević. Ipak, kuća trećeg praseta (Dragan Vučić) uspijeva da odoli strašnom urliku. U ovom trenutku publika bi pomislila da je treće prase bezbjedno, ali zapravo tek tada dolazi zaplet.

Foto: Dječije pozorište Republike Srpske
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske

Naime, vuk po svojoj prirodi ne uspijeva da se pomiri sa porazom i traži razne načine da podstakne prase da izađe iz kuće. Prva avantura je upućena ka mjestu u okolini Banjaluke - Lijevču polju. Kako vuk kaže, tamo raste najbolja repa, a prase prosto zasija na ove riječi i pristane da ode sa vukom u pohod na repu. Ali znajući da se vuku ne može vjerovati, odluči da ode samo sat vremena prije dogovora, pokazujući da nije samo malo, slatko prase nego i individua koja umije da brine o sebi.

Slična situacija se dešava kada vuk predloži da idu po jabuke u Drugoviće, a na vašaru na Zmijanju prase se okuša u tradicionalnim igrama "kamena s ramena" i "vuča konopca", dok se u pozadini čuju tradicionalni stihovi Bosanske Krajine: "Gori gora, gori borovina, gori, mala, naša 'ladovina." Zvučno-govornu partituru priredio je dirigent Dušan Vere Urošević, a pored ove pjesme, svi ostali zvukovi i ritmovi nastaju na sceni, lupkanjem cipela, pljeskanjem ruku i korištenjem ponekog prikrivenog instrumenta.

Nakon svih neuspjelih pokušaja da nadmudri prase, vuk odluči da se kroz dimnjak popne u kuću trećeg praseta, a tu ga dočeka vatra u ognju i na njoj lonac ključale vode. Upavši u ovu zamku vuk jako urliknu, otvorivši usta toliko da treće prse iz njegove utrobe izvadi dva brata živa i zdrava.

Ovom scenom predstava "Tri praseta" dobija srećan epilog, a Dječije pozorište Republike Srpske završnicu 68. sezone.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije