Pozornica

Teatar fest "Petar Kočić" otvoren koncertom i besjedom Nebojše Dugalića

Teatar fest "Petar Kočić" otvoren koncertom i besjedom Nebojše Dugalića
Foto: Nezavisne novine | Teatar fest "Petar Kočić" otvoren besjedom Nebojše Dugalića

BANJALUKA - Teatar fest "Petar Kočić" svečano je otvoren večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS) koncertom spoznaje "Njegoš i Kočić - korijeni".

Koncert su izveli Simfonijski orkestar NP RS, Akademski hor "Obilić" AKUD "Branko Krsmanović" iz Beograda, Kamerni hor "Kerubini" Konfučijevog instituta Univerziteta u Banjaluci i Vladimir Bulatović – bas, a dirigent je Dušan Vere Urošević.

Učesnici su izveli djelo "Kočićeve riječi" Vlade Miloševićeva, koje citira narodnog tribuna po kojem festival i nosi ime. "Testamenat crnogorskog vladike Petra Petrovića Njegoša" naziv je djela savremenog srpskog kompozitora Rajka Maksimovića, koju je izveo solo basista Vladimir Bulatović uz mješoviti hor i Simfonijski orkestar NP RS.  

"Program ovog koncerta spaja na jednom mestu reči mudrog vladike Njegoša i pisca i tribuna Petra Kočića, a s to zahvaljujući muzičkom jeziku Vlade Miloševića i Rajka Maksimovića. Upravo ova činjenica daje, u muzičm smislu, odgovor na pitanje 'Ko sam ja?' odnosno 'Ko smo mi?', što je i moto ovogodišnjeg festivala", rekao je Dušan Vere Urošević, dirigent 

Nakon koncerta uslijedila je besjeda glumca i reditelja Nebojše Dugalića.

"Ovakvi događaji su nešto za šta se svi držimo kao za dokaz pred nama samima da odolevamo i opstajemo uprkos svemu, da još ima i biće među nama onih koji imaju snage da stvaraju i da brinu o gladi i o sitosti onih koji su našeg stvaralaštva željni", rekao je Nebojša Dugalić na početku besjede.

Takmičarski dio festivala počinje sutra, a čast otvaranja pripala je Narodnom pozorištu iz Sombora, koje će izvesti predstavu "Ljudi od voska". Nakon njih svoje umijeće će pokazati Hrvatsko narodno kazalište iz Splita, sa predstavom "Crvena voda", zatim pozorište "Bora Stanković" iz Vranja sa komadom "Ništa nećemo zaboraviti", Bosansko narodno pozorište iz Zenice sa predstavom "Drama o Mirjani i ovima oko nje" i Narodno pozorište u Beogradu sa predstavom "Očevi i oci". 

"Kao i do sada, sa velikom radošću smo se upustili u organizaciju ovog, već uveliko prepoznatljivog, regionalnog pozorišnog događaja, po ko zna koji put pokazujući i dokazujući da nam je na prvom mjestu pozorišna umjetnost. Našoj poštovanoj publici smo, potpuno vjerujući ukusu selektorke Nataše Ivančević, i ove godine pripremili najbolje iz regionalne pozorišne produkcije i smatramo da nećemo iznevjeriti očekivanja svih koji nas podržavaju", izjavila je Dijana Grbić, direktor NP RS.

Najbolje predstave će nagraditi žiri u sastavu Olga Odanović, Milivoje Mlađenović i Ljubiša Savanović.

U čast nagrađenih, u nedjelju, ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda će odigrati predstavu "Sitnice koje život znače", po romanu Lorenca Maronea, dramatizacija Đorđe Kosić, režija Andrej Nosov.

Festival donosi i bogat prateći program u okviru kojeg će biti održana tribina pod nazivom "U potrazi za originalnim dramskim tekstom", kija se očekuje 8. juna u 12 časova.

Promocija knjige "Serbus Europeicus (i druge drame)", autora Zorana Kostić zakazana je za 6. jun, časopis za pozorište i vizuelne komunikacije "Agon" biće promovisan 7. juna, dok se dan kasnije očekuje promocija izdanja Sterijinog pozorja. Sve promocije su na sceni "Petar Kočić", s početkom u 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije